Studium tvorby inkluzních komplexů vybraných flavonoidů s cyklodextriny
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Rouchal, Michal
|
|
dc.contributor.author |
Ščurková, Adriana
|
|
dc.date.accessioned |
2017-07-03T09:14:35Z |
|
dc.date.available |
2017-07-03T09:14:35Z |
|
dc.date.issued |
2017-02-03 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/40582
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se v teoretické části zabývá charakteristikou flavonoidů, cyklodextrinů a tvorbou supramolekulárních komplexů mezi těmito látkami. Cílem experimentální části byla syntéza flavonu a jeho úplná charakterizace pomocí IR, GC-MS, ESI-MS a NMR. Flavon spolu s kvercetinem představují ligandy, u kterých byla pomocí hmotnostní spektrometrie studována schopnost vytvářet supramolekulární komplexy s cyklodextriny. Kvercetin představuje významný antioxidant, a proto byla spektrofotometricky provedena analýza antioxidační aktivity samotného kvercetinu a jeho komplexů s nativními cyklodextriny. |
|
dc.format |
80 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
flavonoidy
|
cs |
dc.subject |
cyklodextriny
|
cs |
dc.subject |
inkluzní komplex
|
cs |
dc.subject |
supramolekulární
|
cs |
dc.subject |
flavon
|
cs |
dc.subject |
kvercetin
|
cs |
dc.subject |
hmotnostní spektrometrie
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
flavonoids
|
en |
dc.subject |
cyclodextrins
|
en |
dc.subject |
inclusion complex
|
en |
dc.subject |
supramolecular
|
en |
dc.subject |
flavone
|
en |
dc.subject |
quercetin
|
en |
dc.subject |
mass spectrometry
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.title |
Studium tvorby inkluzních komplexů vybraných flavonoidů s cyklodextriny |
|
dc.title.alternative |
Study on the Formation of Supramolecular Complexes of Selected Flavonoids and Cyclodextrins |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Prucková, Zdeňka |
|
dc.date.accepted |
2017-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
In the theoretical part of this diploma thesis the characterization of flavonoids and cyclodextrins as well as the formation of supramolecular complexes between these substances, is described. The first aim of the experimental part was to synthesize flavone and make its complete structural characterization by IR, GC-MS, ESI-MS and NMR. The ability of both flavone and quercetin formed supramolecular complexes with native cyclodextrins have been subsequently studied using mass spectrometry. Finally, the antioxidant activity of quercetin and its complexes with native cyclodextrins was studied by spectrophotometric analysis. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
46331
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2017-05-05 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account