Studium tvorby inkluzních komplexů vybraných flavonoidů s cyklodextriny

DSpace Repository

Language: English čeština 

Studium tvorby inkluzních komplexů vybraných flavonoidů s cyklodextriny

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rouchal, Michal
dc.contributor.author Ščurková, Adriana
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:14:35Z
dc.date.available 2017-07-03T09:14:35Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/40582
dc.description.abstract Diplomová práce se v teoretické části zabývá charakteristikou flavonoidů, cyklodextrinů a tvorbou supramolekulárních komplexů mezi těmito látkami. Cílem experimentální části byla syntéza flavonu a jeho úplná charakterizace pomocí IR, GC-MS, ESI-MS a NMR. Flavon spolu s kvercetinem představují ligandy, u kterých byla pomocí hmotnostní spektrometrie studována schopnost vytvářet supramolekulární komplexy s cyklodextriny. Kvercetin představuje významný antioxidant, a proto byla spektrofotometricky provedena analýza antioxidační aktivity samotného kvercetinu a jeho komplexů s nativními cyklodextriny.
dc.format 80
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject flavonoidy cs
dc.subject cyklodextriny cs
dc.subject inkluzní komplex cs
dc.subject supramolekulární cs
dc.subject flavon cs
dc.subject kvercetin cs
dc.subject hmotnostní spektrometrie cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject flavonoids en
dc.subject cyclodextrins en
dc.subject inclusion complex en
dc.subject supramolecular en
dc.subject flavone en
dc.subject quercetin en
dc.subject mass spectrometry en
dc.subject antioxidant activity en
dc.title Studium tvorby inkluzních komplexů vybraných flavonoidů s cyklodextriny
dc.title.alternative Study on the Formation of Supramolecular Complexes of Selected Flavonoids and Cyclodextrins
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Prucková, Zdeňka
dc.date.accepted 2017-06-01
dc.description.abstract-translated In the theoretical part of this diploma thesis the characterization of flavonoids and cyclodextrins as well as the formation of supramolecular complexes between these substances, is described. The first aim of the experimental part was to synthesize flavone and make its complete structural characterization by IR, GC-MS, ESI-MS and NMR. The ability of both flavone and quercetin formed supramolecular complexes with native cyclodextrins have been subsequently studied using mass spectrometry. Finally, the antioxidant activity of quercetin and its complexes with native cyclodextrins was studied by spectrophotometric analysis.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46331
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2017-05-05


Files in this item

Files Size Format View Description
ščurková_2017_dp.pdf 3.473Mb PDF View/Open None
ščurková_2017_op.pdf 123.9Kb PDF View/Open None
ščurková_2017_vp.pdf 551.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account