dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Březinová, Iva
|
|
dc.date.accessioned |
2017-07-03T09:14:36Z |
|
dc.date.available |
2017-07-03T09:14:36Z |
|
dc.date.issued |
2017-02-03 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/40588
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této studie bylo zjistit vliv vybraných faktorů (pH, koncentrace NaCl, teplota, médium) na schopnost degradace vybraných biogenních aminů dvou bakterií (B. subtilis 23 a B. pumilus 26). Bylo zjištěno, že hodnota pH neovlivňuje degradační aktivitu těchto kmenů, naproti tomu koncentrace NaCl, teplota a složení kultivačního média ovlivňují významně schopnost degradace aminů testovaných bakterií. V optimálních podmínkách (30 °C, pH 7, 0 % NaCl) snížil B. subtilis 23 obsah tyraminu o 60 % po 48 hodinové kultivaci. |
|
dc.format |
74 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
degradace
|
cs |
dc.subject |
rod Bacillus
|
cs |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
degradation
|
en |
dc.subject |
genus Bacillus
|
en |
dc.title |
Vliv vybraných faktorů na kulturu degradující biogenní aminy v podmínkách <em>in vitro</em> |
|
dc.title.alternative |
Effect of Selected Factors on Bacteria Degrading Biogenic Amines in vitro |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Jančová, Petra |
|
dc.date.accepted |
2017-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this study was to investigate effect of selected factors (pH, NaCl concentration, temperature, medium) on degrading activity of two microorganisms (B. subtilis 23 and B. pumilus 26) There is no effect of pH values on degrading activity of B. subtilis 23 and B. pumilus 26. On the other hand NaCl concentration, temperature and medium effected ability to degrade biogenic amines significantly. B. subtilis 23 exhibited highest histamine-degrading activity in optimal conditions (30 °C, pH 7, 0 % NaCl). B. subtilis 23 reducted histamine contents by 60 % for 48 hours of incubation. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
46344
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2017-04-27 |
|