Vliv vybraných faktorů na kulturu degradující biogenní aminy v podmínkách <em>in vitro</em>

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv vybraných faktorů na kulturu degradující biogenní aminy v podmínkách <em>in vitro</em>

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Březinová, Iva
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:14:36Z
dc.date.available 2017-07-03T09:14:36Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/40588
dc.description.abstract Cílem této studie bylo zjistit vliv vybraných faktorů (pH, koncentrace NaCl, teplota, médium) na schopnost degradace vybraných biogenních aminů dvou bakterií (B. subtilis 23 a B. pumilus 26). Bylo zjištěno, že hodnota pH neovlivňuje degradační aktivitu těchto kmenů, naproti tomu koncentrace NaCl, teplota a složení kultivačního média ovlivňují významně schopnost degradace aminů testovaných bakterií. V optimálních podmínkách (30 °C, pH 7, 0 % NaCl) snížil B. subtilis 23 obsah tyraminu o 60 % po 48 hodinové kultivaci.
dc.format 74
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject degradace cs
dc.subject rod Bacillus cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject degradation en
dc.subject genus Bacillus en
dc.title Vliv vybraných faktorů na kulturu degradující biogenní aminy v podmínkách <em>in vitro</em>
dc.title.alternative Effect of Selected Factors on Bacteria Degrading Biogenic Amines in vitro
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Jančová, Petra
dc.date.accepted 2017-06-01
dc.description.abstract-translated The aim of this study was to investigate effect of selected factors (pH, NaCl concentration, temperature, medium) on degrading activity of two microorganisms (B. subtilis 23 and B. pumilus 26) There is no effect of pH values on degrading activity of B. subtilis 23 and B. pumilus 26. On the other hand NaCl concentration, temperature and medium effected ability to degrade biogenic amines significantly. B. subtilis 23 exhibited highest histamine-degrading activity in optimal conditions (30 °C, pH 7, 0 % NaCl). B. subtilis 23 reducted histamine contents by 60 % for 48 hours of incubation.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46344
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2017-04-27


Files in this item

Files Size Format View Description
březinová_2017_dp.pdf 4.112Mb PDF View/Open None
březinová_2017_op.pdf 532.6Kb PDF View/Open None
březinová_2017_vp.pdf 544.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account