Chemické složení miličky habešské

DSpace Repository

Language: English čeština 

Chemické složení miličky habešské

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Hájková, Jitka
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:14:39Z
dc.date.available 2017-07-03T09:14:39Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/40624
dc.description.abstract Teoretická část práce se věnuje základnímu chemickému složení miličky habešské (Eragrostis tef L.) a jejím možnostem technologického využití. V rámci experimentální části bylo provedeno stanovení obsahu vlhkosti, popele, lipidů, bílkovin, škrobu, hrubé vlákniny a stanovení stravitelnosti. Dále byl stanoven celkový obsah flavonoidů, polyfenolů, antio-xidační aktivita metodou s ABTS a s DPPH a stanovení vybraných polyfenolických látek metodou HPLC. U hnědých zrn se volně nacházejí ve vyšší koncentraci trans-p-kumarová, ferulová a protokatechinová kyselina, ve vázané formě ve vyšší koncentraci převládá kyse-lina ferulová, katechin a kvercetin.
dc.format 89
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject milička habešská cs
dc.subject Eragrostis tef cs
dc.subject hrubá vláknina cs
dc.subject stravitelnost cs
dc.subject flavonoidy cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject Eragrostis tef en
dc.subject crude fiber en
dc.subject digestibility en
dc.subject flavonoids en
dc.subject polyphenols en
dc.subject HPLC en
dc.title Chemické složení miličky habešské
dc.title.alternative Chemical Composition of Eragrostis Tef
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kotásková, Eva
dc.date.accepted 2017-05-30
dc.description.abstract-translated The theoretical part deals with the basic chemical composition of Teff (Eragrostis tef L.) and its potentials of technological applications. The aim of experimental part was executed by determination of moisture content, ash, lipid, protein, starch, crude fiber and determina-tion of the digestibility. The total content of flavonoids, polyphenols, antioxidant activity using the ABTS and DPPH and determination of selected polyphenols by HPLC was also determined. In brown grains are freely located in the higher concentration of trans-p-coumaric, ferulic acid proto-catechins, in bonded form in higher concentration prevails ferulic acid, catechin and quercetin.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46410
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2017-04-28


Files in this item

Files Size Format View Description
hájková_2017_dp.pdf 3.014Mb PDF View/Open None
hájková_2017_op.pdf 528.7Kb PDF View/Open None
hájková_2017_vp.pdf 515.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account