dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Hájková, Jitka
|
|
dc.date.accessioned |
2017-07-03T09:14:39Z |
|
dc.date.available |
2017-07-03T09:14:39Z |
|
dc.date.issued |
2017-02-03 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/40624
|
|
dc.description.abstract |
Teoretická část práce se věnuje základnímu chemickému složení miličky habešské (Eragrostis tef L.) a jejím možnostem technologického využití. V rámci experimentální části bylo provedeno stanovení obsahu vlhkosti, popele, lipidů, bílkovin, škrobu, hrubé vlákniny a stanovení stravitelnosti. Dále byl stanoven celkový obsah flavonoidů, polyfenolů, antio-xidační aktivita metodou s ABTS a s DPPH a stanovení vybraných polyfenolických látek metodou HPLC. U hnědých zrn se volně nacházejí ve vyšší koncentraci trans-p-kumarová, ferulová a protokatechinová kyselina, ve vázané formě ve vyšší koncentraci převládá kyse-lina ferulová, katechin a kvercetin. |
|
dc.format |
89 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
milička habešská
|
cs |
dc.subject |
Eragrostis tef
|
cs |
dc.subject |
hrubá vláknina
|
cs |
dc.subject |
stravitelnost
|
cs |
dc.subject |
flavonoidy
|
cs |
dc.subject |
polyfenoly
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
Eragrostis tef
|
en |
dc.subject |
crude fiber
|
en |
dc.subject |
digestibility
|
en |
dc.subject |
flavonoids
|
en |
dc.subject |
polyphenols
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.title |
Chemické složení miličky habešské |
|
dc.title.alternative |
Chemical Composition of Eragrostis Tef |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kotásková, Eva |
|
dc.date.accepted |
2017-05-30 |
|
dc.description.abstract-translated |
The theoretical part deals with the basic chemical composition of Teff (Eragrostis tef L.) and its potentials of technological applications. The aim of experimental part was executed by determination of moisture content, ash, lipid, protein, starch, crude fiber and determina-tion of the digestibility. The total content of flavonoids, polyphenols, antioxidant activity using the ABTS and DPPH and determination of selected polyphenols by HPLC was also determined. In brown grains are freely located in the higher concentration of trans-p-coumaric, ferulic acid proto-catechins, in bonded form in higher concentration prevails ferulic acid, catechin and quercetin. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
46410
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2017-04-28 |
|