Screening jedlých olejů fluorescenční spektroskopií
Show full item record
No preview available
Title:
|
Screening jedlých olejů fluorescenční spektroskopií |
Author: |
Fuksová, Martina
|
Advisor: |
Lapčíková, Barbora
|
Abstract:
|
Cílem diplomové práce byla studie vybraných reprezentativních vzorků jedlých olejů, které byly zakoupeny v běžně dostupných prodejních sítích. V práci je uvedeno chemické složení olejnin používaných pro výrobu olejů a jejich zpracování. Řepkový, slunečnicový, sójový, olivový a arašídový olej byly analyzovány fluorometricky a UV/VIS spektroskopií. Fluo-rescenční spektra rostlinných olejů byla naměřena v oblasti excitačních vlnových délek 220 400 nm a emisní spektra 300 800 nm pro jednotlivé oleje. Oleje byly ředěny n-hexanem v poměrech 1:50, 1:100, 1:500 z důvodu zjištění koncentrační závislosti. Směsi řepkového, slunečnicového, olivového a arašídového se sójovým olejem byly analyzovány jako typický příklad efektivnosti této metody rozlišit směsi olejů a jako možnosti detekce této metody při falšování olejů. Tepelné stárnutí bylo simulováno zahříváním olivového oleje při 110 °C po dobu 25 hod. a analyzováno na spektrofluorometru při excitaci 220 400 nm a následné emisi 300 800 nm. V průběhu zahřívání obsah oxidačních produktů narůstal a obsah chlorofylu klesal. Kvalitativní parametry olivového oleje byly hodnoceny UV/VIS spektroskopií vyhodnocením parametrů K232 a K270 dle "International Olive Council". Prezentované výsledky demonstrují schopnost fluorescenčních technik charakte-rizovat a rozlišit rostlinné oleje. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/40626
|
Date:
|
2017-02-03 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
B
46412
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account