Průběh fermentace mladiny z pohledu čerpání zkvasitelných cukrů kvasničnou kulturou

DSpace Repository

Language: English čeština 

Průběh fermentace mladiny z pohledu čerpání zkvasitelných cukrů kvasničnou kulturou

Show full item record

No preview available
Title: Průběh fermentace mladiny z pohledu čerpání zkvasitelných cukrů kvasničnou kulturou
Author: Kovaříková, Dagmar
Advisor: Lorencová, Eva
Abstract: Tato diplomová práce se zabývá průběhem fermentace z pohledu čerpání vybraných sacha-ridů (maltóza, glukóza a fruktóza) pivovarskými kvasinkami. V rámci praktické části byl proveden pokus za účasti dvou kmenů komerčních kvasinek Saccharomyces cerevisiae Sa-flager W-34/70 a Saccharomyces cerevisiae Safale S-04 a dvou kmenů získaných z Výzkum-ného ústavu pivovarského a sladařského v Praze Saccharomyces cerevisiae RIBM 96 a Sac-charomyces pastorianus RIBM 146. Proces fermentace byl proveden se všemi čtyřmi kmeny za dvou různých teplot (10 °C a 25 °C) a sledován byl po dobu 9 dní, v průběhu kterých byly prováděny pravidelné odběry vzorků. U každého vzorku byl analyzován pomocí HPLC s detektorem RI obsah sacharidů a provedena doplňková měření - hustota, pH, optická denzita a celkový počet mikroorganismů. Rychlejší utilizace probíhala za teploty 25 °C. Při obou teplotách byla nejrychleji ze sledovaných sacharidů utilizována glukóza, poté následovala fruktóza a jako poslední maltóza. Mezi průběhem zkvašování maltózy, glukózy a fruktózy použitými kmeny byly pozorovány odchylky.
URI: http://hdl.handle.net/10563/40633
Date: 2017-02-03
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: C 46436


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
kovaříková_2017_dp.pdf 3.786Mb PDF View/Open None
kovaříková_2017_op.pdf 535.4Kb PDF View/Open None
kovaříková_2017_vp.pdf 541.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account