Fyzikálně - chemická charakteristika vybraných druhů medu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Fyzikálně - chemická charakteristika vybraných druhů medu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lapčíková, Barbora
dc.contributor.author Dadaková, Kateřina
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:00:58Z
dc.date.available 2018-07-04T15:00:58Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42067
dc.description.abstract Tato bakalářská práce je zaměřena na fyzikální a chemické vlastnosti medů. Fyzikální a chemické vlastnosti medů závisí na jejich chemickém složení, botanickém původu i geografických podmínkách. Krystalizace medů závisí na obsahu glukosy a fruktosy. Květové medy obsahují více glukosy, krystalizují proto rychleji než medovicové medy. Barva medu závisí na jeho botanickém původu a způsobu zpracování. Květové medy jsou světlejší než medovicové medy. Elektrická vodivost je důležitá vlastnost, díky které lze zjistit botanický původ medu. Medovicové medy mají vyšší elektrickou vodivost díky vyššímu obsahu minerálních látek. Mezi reologické vlastnosti patří viskozita, která se zvyšující se teplotou klesá.
dc.format 45 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject med cs
dc.subject index lomu cs
dc.subject viskozita cs
dc.subject vodivost cs
dc.subject titrační kyselost cs
dc.subject honey en
dc.subject refractometry index en
dc.subject viscosity en
dc.subject conductivity en
dc.subject titration acidity en
dc.title Fyzikálně - chemická charakteristika vybraných druhů medu
dc.title.alternative Physical - Chemical Characterization of Selected Honey Species
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Valenta, Tomáš
dc.date.accepted 2018-06-12
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis focuses on the physical and chemical properties of honey. The physical and chemical properties of honey depend on their chemical composition, botanical origin and geographic conditions. Crystallization of honey depends on glucose and fructose content. Flower honeys contain more glucose, therefore crystallize faster than honeydew honeys. The color of honey depends on its botanical origin and method of processing. Flower honey is lighter than honeydew honey. Electrical conductivity is an important feature that can help determine the botanical origin of honey. Honedew honeys have a higher electrical conductivity due to the higher content of minerals. Rheological properties include viscosity, which decreases with increasing temperature.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49746
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2018-05-03


Files in this item

Files Size Format View Description
dadaková_2018_dp.pdf 2.385Mb PDF View/Open None
dadaková_2018_op.pdf 658.1Kb PDF View/Open None
dadaková_2018_vp.pdf 652.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account