Fyzikálně - chemická charakteristika vybraných druhů medu
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Lapčíková, Barbora
|
|
dc.contributor.author |
Dadaková, Kateřina
|
|
dc.date.accessioned |
2018-07-04T15:00:58Z |
|
dc.date.available |
2018-07-04T15:00:58Z |
|
dc.date.issued |
2018-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/42067
|
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce je zaměřena na fyzikální a chemické vlastnosti medů. Fyzikální a chemické vlastnosti medů závisí na jejich chemickém složení, botanickém původu i geografických podmínkách. Krystalizace medů závisí na obsahu glukosy a fruktosy. Květové medy obsahují více glukosy, krystalizují proto rychleji než medovicové medy. Barva medu závisí na jeho botanickém původu a způsobu zpracování. Květové medy jsou světlejší než medovicové medy. Elektrická vodivost je důležitá vlastnost, díky které lze zjistit botanický původ medu. Medovicové medy mají vyšší elektrickou vodivost díky vyššímu obsahu minerálních látek. Mezi reologické vlastnosti patří viskozita, která se zvyšující se teplotou klesá. |
|
dc.format |
45 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
med
|
cs |
dc.subject |
index lomu
|
cs |
dc.subject |
viskozita
|
cs |
dc.subject |
vodivost
|
cs |
dc.subject |
titrační kyselost
|
cs |
dc.subject |
honey
|
en |
dc.subject |
refractometry index
|
en |
dc.subject |
viscosity
|
en |
dc.subject |
conductivity
|
en |
dc.subject |
titration acidity
|
en |
dc.title |
Fyzikálně - chemická charakteristika vybraných druhů medu |
|
dc.title.alternative |
Physical - Chemical Characterization of Selected Honey Species |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Valenta, Tomáš |
|
dc.date.accepted |
2018-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis focuses on the physical and chemical properties of honey. The physical and chemical properties of honey depend on their chemical composition, botanical origin and geographic conditions. Crystallization of honey depends on glucose and fructose content. Flower honeys contain more glucose, therefore crystallize faster than honeydew honeys. The color of honey depends on its botanical origin and method of processing. Flower honey is lighter than honeydew honey. Electrical conductivity is an important feature that can help determine the botanical origin of honey. Honedew honeys have a higher electrical conductivity due to the higher content of minerals. Rheological properties include viscosity, which decreases with increasing temperature. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
49746
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2018-05-03 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account