Možnosti akcelerace zrání sýrů
Show full item record
No preview available
Title:
|
Možnosti akcelerace zrání sýrů |
Author: |
Přepechalová, Veronika
|
Advisor: |
Pachlová, Vendula
|
Abstract:
|
Bakalářská práce se zabývá akcelerací zrání sýrů, konkrétně sýrů přírodních polotvrdých a tvrdých s dohřívanou sýřeninou. Akcelerace je proces, jež je stále ve vývoji a jeho použití by mohlo vést ke snížení ekonomických nákladů díky urychlení doby zrání s následným rychlejším uvedením sýrů na trh. Mezi v současnosti využívané metody akcelerace procesů zrání, patří použití zvýšené teploty, vysokého tlaku, volba vhodné skladby (doplňkových nebo atenuovaných) kultur, enkapsulace (obalení) enzymů. V práci jsou též uvedeny základní informace o technologií výroby přírodních sýrů a proce-sech během jejich zrání z pohledu biochemického i mikrobiologického, kde velkou roli hraje metabolismus zbytkové laktózy, proteolýza, lipolýza, metabolismus mastných kyselin a aminokyselin. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/42075
|
Date:
|
2018-02-02 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Chemie a technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
49758
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account