Monitoring obsahu biogenních aminů ve fermentovaných masných výrobcích

DSpace Repository

Language: English čeština 

Monitoring obsahu biogenních aminů ve fermentovaných masných výrobcích

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Strašáková, Monika
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:00:59Z
dc.date.available 2018-07-04T15:00:59Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42103
dc.description.abstract Předmětem této práce bylo sledovat obsah biogenních aminů ve fermentovaných masných výrobcích a v závislosti na jejich změnách během chladírenského skladování při 6 °C. Obsah biogenních aminů byl monitorován bezprostředně po zakoupení a na konci doby skladování. Vzorky byly připraveny derivatizací s dansylchloridem a ke stanovení biogenních aminů byla využita vysokoúčinná kapalinová chromatografie. Ve všech vzorcích byl detekován tyramin. Nejvyšší obsah biogenních aminů byl zaznamenán v množství 961,1 mg/kg. Takové množství může znamenat zdravotní riziko pro konzumenty.
dc.format 62 s. (81 737 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject fermentované masné výrobky cs
dc.subject vysokoúčinná kapalinoví chromatografie cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject fermented meat product en
dc.subject high performance liquid chromatography en
dc.title Monitoring obsahu biogenních aminů ve fermentovaných masných výrobcích
dc.title.alternative Monitoring of Biogenic Amines in Fermented Meat Products
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Polášek, Zdeněk
dc.date.accepted 2018-05-30
dc.description.abstract-translated The objective of this work was to monitor the content of biogenic amines in fermented meat products and to monitor their changes during storage at 6 °C. The content of biogenic amines was noted after the purchase and at the end of the shelf life. All samples were prepared by derivatization with dansylchloride and analyzed by high performance liquid chromatography. Tyramine was detected in most samples. The highest content of biogenic amines was 961.1 mg / kg. This amount may pose a health hazard to consumers.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49830
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2018-05-09


Files in this item

Files Size Format View Description
strašáková_2018_dp.pdf 3.143Mb PDF View/Open None
strašáková_2018_op.pdf 521.5Kb PDF View/Open None
strašáková_2018_vp.pdf 542.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account