Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu
Show full item record
No preview available
| 
Title: 
 | 
Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu | 
| Author: | 
Hanzlíková, Hana
 | 
| Advisor: | 
Škrovánková, Soňa
 | 
| 
Abstract:
 | 
Bakalářská práce je zaměřena na popis kurkuminu, jeho vlastnosti a využití. Kurkumin je barvivo přírodního původu, které se vyrábí z oddenků rostliny Curcuma longa, a to extrakcí vysušeného prášku vyrobeného z kořene rostliny s vhodným rozpouštědlem jako je aceton, ethylacetát, methanol, ethanol a hexan. Má své využití v potravinářství jako barvivo E100. Využívá se také v lidovém léčitelství, k potlačení růstu mikroorganismů, hmyzu a larev kvůli svým antimikrobiálním, insekticidním a larvicidním účinkům. Díky významným antioxidačním účinkům se tato látka testuje i pro využití ve farmacii. | 
| 
URI:
 | 
http://hdl.handle.net/10563/43804
 | 
| 
Date:
 | 
2019-02-01 | 
| 
Availability:
 | 
Bez omezení | 
| 
Department:
 | 
Ústav analýzy a chemie potravin | 
| 
Discipline:
 | 
Technologie a řízení v gastronomii | 
| 
Grade for thesis and defense:
 | 
C
49449
 | 
        	     
                
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
 
 
Search DSpace
Browse
- 
All of DSpace
 
- 
This Collection
 
 
My Account