Studium vlivu bioaktivních polysacharidů na pokožku
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Kašpárková, Věra
|
|
dc.contributor.author |
Pantůčková, Šárka
|
|
dc.date.accessioned |
2019-07-04T09:11:34Z |
|
dc.date.available |
2019-07-04T09:11:34Z |
|
dc.date.issued |
2019-01-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/45626
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce se zabývá vlivem polysacharidů na pokožku, a to především jejich účinky na hydrataci a elasticitu pokožky. Pro experiment byly vybrány dva polysacharidy; kyselina hyaluronová, jako etalon mezi účinnými látkami používanými v kosmetice a Fucogel. Byly testovány různé koncentrace a následně i kombinace těchto účinných látek zapracované v kosmetické formulaci. Vliv připravených formulací na pokožku byl měřen korneometrickou sondou (hydratace) a sondou cutometru (elasticita). V druhé části práce pak byly v průběhu šesti týdnů testovány komerční přípravky s obsahem studovaných polysacharidů a byl zjišťován jejich dlouhodobý vliv na zlepšení hydratace a elasticity pokožky. |
|
dc.format |
71 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
polysacharidy
|
cs |
dc.subject |
hydratace
|
cs |
dc.subject |
elasticita
|
cs |
dc.subject |
kyselina hyaluronová
|
cs |
dc.subject |
Fucogel
|
cs |
dc.subject |
polysaccharide
|
en |
dc.subject |
hydration
|
en |
dc.subject |
elasticity
|
en |
dc.subject |
hyaluronic acid
|
en |
dc.subject |
Fucogel
|
en |
dc.title |
Studium vlivu bioaktivních polysacharidů na pokožku |
|
dc.title.alternative |
Investigation of Influence of Bioactive Polysaccharides on the Skin |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Capáková, Zdenka |
|
dc.date.accepted |
2019-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis is dealing with the effect of polysaccharides on the skin, mainly with their effects on skin hydration and elasticity. For the experiment, two polysaccharides were selected; hyaluronic acid as a standard among the active ingredients used in cosmetics, and Fucogel. Various concentrations and their combinations of active ingredients incorporated in cosmetic formulation were tested. Their effect on the skin was measured by a corneometric probe (hydration) and a cutometer probe (elaisticity). In the second part of the work, commercial preparations containing the studied polysaccharides were tested over the period of six weeks and their long-term effect on the skin hydration and elasticity was determined. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
53348
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2019-05-06 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account