dc.contributor.author |
Mokrejš, Pavel
|
|
dc.date.accessioned |
2020-02-10T12:06:54Z |
|
dc.date.available |
2020-02-10T12:06:54Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.identifier.isbn |
978-80-7454-873-4 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/45896
|
|
dc.description.abstract |
Rostoucí populace a zvyšování životní úrovně obyvatel jsou spojené s vyšší spotřebou potravinářských a spotřebních výrobků. Nezanedbatelnou část představují produkty vyrobené z přírodních polymerů a bílkovin. Mezi nejvýznamnější živočišnou bílkovinu, která se zpracovává v mnoha průmyslových oborech (potravinářský-, koželužský-, kožedělný průmysl, farmacie, humánní medicína, kosmetika), patří kolagen, ale také keratin, méně častěji pak elastin. Při jejich zpracování vzniká velké množství vedlejších produktů v různém stádiu rozpracovanosti, které mohou mít vysoký aplikační potenciál.
Jsou popsány způsoby zpracování kolagenních a keratinových vedlejších bílkovinných produktů masného a potravinářského průmyslu, koželužského a kožedělného průmyslu na želatiny a hydrolyzáty. Mezi inovativní, velmi progresivní prvky zpracovatelských technologií patří použití běžně dostupných proteolytických enzymů. Za vhodných technologických podmínek lze bílkovinné vedlejší produkty zpracovat šetrně k životnímu prostředí (redukce odpadních vod a pevných odpadů, nižší energetická a časová náročnost) a připravit produkty kvalitativně srovnatelné s produkty vyráběnými z primárních jatečných a dalších potravinářských surovin. Nezanedbatelné je rovněž ekonomické zhodnocení odpadních surovin (aspekt státních orgánů, výrobců a zpracovatelů).
Dále jsou navrženy možnosti aplikací připravených želatin a hydrolyzátů:
i) kolagenní hydrolyzát připravený z kolagenních odpadů koželužského a kožedělného průmyslu jako dusíkaté NPK hnojivo, nebo využití k přípravě biodegradabilních filmů a gelů;
ii) keratinový hydrolyzát připravený z kuřecího peří a ovčí vlny jako humektant a okluzivum v kosmetických formulacích;
iii) želatina připravená z kuřecích vedlejších jatečných produktů jako složka cukrovinek a jako funkční aditivum v masných výrobcích.
Výsledky vědecké činnosti a osobního přínosu pro rozvoj oboru Technologie makromolekulárních látek a příbuzných oborů (Technologie životního prostředí a Technologie potravin) se promítají rovněž do rozvoje koncepce výuky v předmětech zajišťovaných v oboru Technologie makromolekulárních látek vyučovaných na Fakultě technologické UTB ve Zlíně. |
en |
dc.format |
42 |
cs |
dc.format.extent |
42 |
en |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Profesorské teze jsou přístupné elektronicky pouze v rámci univerzity. |
|
dc.subject |
běháky
|
cs |
dc.subject |
bílkoviny
|
cs |
dc.subject |
biodegradabilní
|
cs |
dc.subject |
biotechnologie
|
cs |
dc.subject |
cukrovinky
|
cs |
dc.subject |
drůbež
|
cs |
dc.subject |
farmacie
|
cs |
dc.subject |
filmy
|
cs |
dc.subject |
Halal a Kosher želatiny
|
cs |
dc.subject |
hlavy
|
cs |
dc.subject |
hnojivo
|
cs |
dc.subject |
humektant
|
cs |
dc.subject |
hydrogely
|
cs |
dc.subject |
hydrolýza
|
cs |
dc.subject |
hydrolyzát
|
cs |
dc.subject |
jatka
|
cs |
dc.subject |
keratin
|
cs |
dc.subject |
kolagen
|
cs |
dc.subject |
kosmetika
|
cs |
dc.subject |
kožedělný průmysl
|
cs |
dc.subject |
koželužský průmysl
|
cs |
dc.subject |
kuřata
|
cs |
dc.subject |
manipulační usňové odpady
|
cs |
dc.subject |
masné výrobky
|
cs |
dc.subject |
masný průmysl
|
cs |
dc.subject |
obaly
|
cs |
dc.subject |
odpady
|
cs |
dc.subject |
okluzivum
|
cs |
dc.subject |
ovčí vlna
|
cs |
dc.subject |
peří
|
cs |
dc.subject |
pevnost gelu
|
cs |
dc.subject |
plastifikace
|
cs |
dc.subject |
postružiny
|
cs |
dc.subject |
potravinářství
|
cs |
dc.subject |
proteolytický enzym
|
cs |
dc.subject |
recyklace
|
cs |
dc.subject |
růstový stimulátor
|
cs |
dc.subject |
síťování
|
cs |
dc.subject |
tepelná expozice
|
cs |
dc.subject |
tkáň
|
cs |
dc.subject |
useň
|
cs |
dc.subject |
vedlejší produkty
|
cs |
dc.subject |
zemědělství
|
cs |
dc.subject |
žaludky
|
cs |
dc.subject |
želatina
|
cs |
dc.subject |
agriculture
|
en |
dc.subject |
biodegradable
|
en |
dc.subject |
biotechnology
|
en |
dc.subject |
by-products
|
en |
dc.subject |
chicken
|
en |
dc.subject |
collagen
|
en |
dc.subject |
collagen
|
en |
dc.subject |
confectionery
|
en |
dc.subject |
cosmetics
|
en |
dc.subject |
cross-linking
|
en |
dc.subject |
feathers
|
en |
dc.subject |
fertiliser
|
en |
dc.subject |
films
|
en |
dc.subject |
food-processing industry
|
en |
dc.subject |
gel strength
|
en |
dc.subject |
gelatine
|
en |
dc.subject |
growth stimulator
|
en |
dc.subject |
Halal and Kosher gelatines
|
en |
dc.subject |
heads
|
en |
dc.subject |
humectant
|
en |
dc.subject |
hydrogels
|
en |
dc.subject |
hydrolysate
|
en |
dc.subject |
hydrolysis
|
en |
dc.subject |
keratin
|
en |
dc.subject |
leather
|
en |
dc.subject |
leather cut-offs
|
en |
dc.subject |
leather industry
|
en |
dc.subject |
meat industry
|
en |
dc.subject |
meat products
|
en |
dc.subject |
occlusive
|
en |
dc.subject |
packaging
|
en |
dc.subject |
paws
|
en |
dc.subject |
pharmacy
|
en |
dc.subject |
plasticising
|
en |
dc.subject |
poultry
|
en |
dc.subject |
proteins
|
en |
dc.subject |
proteolytic enzyme
|
en |
dc.subject |
recycling
|
en |
dc.subject |
shavings
|
en |
dc.subject |
sheep wool
|
en |
dc.subject |
slaughter
|
en |
dc.subject |
stomachs
|
en |
dc.subject |
tannery industry
|
en |
dc.subject |
thermal treatment
|
en |
dc.subject |
tissue
|
en |
dc.subject |
waste
|
en |
dc.title |
Biotechnologické zpracování vedlejších bílkovinných produktů na želatiny a hydrolyzáty |
cs |
dc.title.alternative |
Biotechnological Processing of Protein By-Products into Gelatines and Hydrolysates |
en |
dc.type |
Book |
en |
dc.date.accepted |
2020-02-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
The population growth and raising of the population living standards lead to higher consumption of food and consumer products. A significant part is represented by products made from natural polymers and proteins. The most important animal proteins, which are processed in many industries (e.g. food, tanning, leather, pharmaceutical, human medicine, cosmetics), include collagen and keratin, less often elastin. Their processing results in a large number of by- products at different stages of processing, which can have a high application potential.
The methods of processing collagenous and keratinous protein by-products from the meat and food industries, the tanning and leather industries into gelatines and hydrolysates are described. The innovative and highly progressive elements of processing technologies include the use of commonly available proteolytic enzymes. Under appropriate technological conditions, protein by-products can be processed in an environmentally friendly manner (e.g. waste water and solid waste reduction, lower energy and time consumption) and produce products of comparable quality to products produced from primary slaughter and other food raw materials. The economic appreciation of waste materials (state authorities, producers and processors aspect) is also worth mentioning.
The proposed possibilities of application of prepared gelatines and hydrolysates are as follows:
i) collagen hydrolysate prepared from collagen wastes from the leather industry as a nitrogenous NPK fertiliser, or used for the preparation of biodegradable films and gels;
ii) keratin hydrolysate prepared from chicken feathers and sheep wool as a humectant and an occlusive in cosmetic formulations;
iii) gelatine prepared from chicken by-products of slaughter as a constituent of confectionery and as a functional additive in meat products.
The results of scientific activities and personal contribution to the development of the field of study of Technology of Macromolecular Substances and related fields (Environmental Technology and Food Technology) are also reflected in the development of the concept of teaching in the subjects provided in the field of study of Technology of Macromolecular Substances taught at the Faculty of Technology of Tomas Bata University in Zlín. |
en |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie makromolekulárních látek |
cs |
dc.date.submitted |
2019-05-29 |
|