dc.contributor.advisor |
Mlček, Jiří
|
|
dc.contributor.author |
Sytařová, Irena
|
|
dc.date.accessioned |
2020-04-14T07:42:16Z |
|
dc.date.available |
2020-04-14T07:42:16Z |
|
dc.date.issued |
2015-10-27 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.isbn |
978-80-7454-910-6 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/45900
|
|
dc.description.abstract |
V současné době dochází k neustále se zvyšujícím nárokům konzumentů na kvalitu, nutriční složení a široký sortiment potravin, včetně ovoce. Zvedá se tak poptávka po minoritních, nových druzích ovoce. Řadí se sem druhy, které nejsou v naší společnosti příliš známé, nebo druhy, které se s vývojem zemědělské výroby dostaly v minulých desetiletích do pozadí. Tyto netradiční druhy jsou cenným zdrojem bioaktivních látek často s vyšším obsahem než u tradičních druhů ovoce. Toto umožňuje vstup netradičním druhům ovoce na český trh, jakožto zajímavé komodity, která by mohla uspokojit vysoké nároky konzumentů. Další výhodou je jejich vysoká přizpůsobivost a nenáročnost na podmínky prostředí, široká druhová rozmanitost a různé způsoby zpracování a využití v potravinářství, farmacii a dalších odvětvích. Disertační práce se zabývá stanovením vybraných biologicky aktivních látek a posouzení vzájemných korelací mezi obsahem biologicky aktivních látek ve vzorcích netradičních plodů v závislosti na rozdílných odrůdách, lokalitách a na době skladování. |
|
dc.format |
82 |
|
dc.format.extent |
138 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
cs |
dc.rights |
Bez omezení |
cs |
dc.subject |
netradiční druhy ovoce
|
cs |
dc.subject |
rakytník řešetlákový
|
cs |
dc.subject |
jeřáb obecný
|
cs |
dc.subject |
aronie černá
|
cs |
dc.subject |
dřín obecný
|
cs |
dc.subject |
vitamin C
|
cs |
dc.subject |
vitamin E
|
cs |
dc.subject |
fenolické látky
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
non-traditional fruits
|
en |
dc.subject |
sea buckthorn
|
en |
dc.subject |
rowanberry
|
en |
dc.subject |
black chokeberry
|
en |
dc.subject |
cornelian cherry
|
en |
dc.subject |
vitamin C
|
en |
dc.subject |
vitamin E
|
en |
dc.subject |
phenolic substances
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.title |
Vliv vegetačních a skladovacích podmínek na obsah bioaktivních látek u netradičních druhů ovoce |
cs |
dc.title.alternative |
Influence of Vegetative and Storage Conditions on the Content of Bioactive Compounds in Non-traditional Fruit |
en |
dc.type |
disertační práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Hegedűsová, Alžbeta |
|
dc.contributor.referee |
Koudela, Martin |
|
dc.contributor.referee |
Řezníček, Vojtěch |
|
dc.date.accepted |
2020-03-10 |
|
dc.description.abstract-translated |
Consumers' demands on quality, nutritional composition and a wide range of food, such as fruits, have been constantly increasing. That is why, minor and new species of fruit has been taken into consideration as well. These include species that are rather unknown or species that have been neglected along with the development of agricultural production in recent decades. These non-traditional species are a valuable source of bioactive substances with their contents mostly significantly higher than those in traditional fruit species. Therefore, non-traditional fruits have been introduced onto the Czech market as an attractive commodity satisfying high consumers' demands. Another benefit is their considerable adaptability to variable environmental conditions, wide species diversity and different methods of processing and applications in the food, pharmaceutical or further industry. The aim of this dissertation thesis is to determine selected biologically active substances and to assess correlations between contents of biologically active substances in the samples of non-tradititonal frutis depending on different varieties, localities and storage periods. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ph.D. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Chemistry and Technology |
en |
dc.identifier.stag |
55128
|
|
dc.date.submitted |
2020-01-20 |
|