dc.contributor.advisor |
Lapčík, Lubomír
|
|
dc.contributor.author |
Li, Peng
|
|
dc.date.accessioned |
2020-12-04T10:33:05Z |
|
dc.date.available |
2020-12-04T10:33:05Z |
|
dc.date.issued |
2016-09-29 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.isbn |
978-80-7454-964-9 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/45948
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce se zabývá studiem fyzikálně-chemických a biochemických vlastností bioaktivních funkčních látek získaných z extraktů z kukuřičného hedvábí. Jedná se o flavonoidy, polysacharidy a steroidy. Tyto látky jsou široce používány ve výrobě potravin, farmacii, veterinární medicíny, výživy zvířat a zdravotní péče. Naše studium se zaměřilo na tři hlavní oblasti výzkumu: 1.) kromě již zmíněných flavonoidů extrahovaných z kukuřičného hedvábí dále také na extrakci polysacharidů a steroidů a jejich stanovení (s využitím metod UV-VIS, HPLC, NMR, FTIR a fluorescenčního mapování), dále pak také na optimalizaci extrakčních metod. 2.) analýza fyzikálně-chemických vlastností kukuřičného hedvábí včetně termické analýzy (využitím metody TG/DTA) a výzkumu jeho mikrostruktury (metody SEM). 3.) analýza biochemických vlastností flavonoidů, polysacharidů a steroidů extrahovaných z kukuřičného hedvábí, včetně jejich schopnosti zhášení volných radikálu (srovnáváno s volnými radikály DPPH, ABTS a s přímými měření EPR), dále stanovení jejich anti-oxidačních vlastnosti (vůči železitým a měďnatým iontům), schopnosti inhibice enzymů in vitro včetně enzymů "alfa"-glukosidázy a "alfa"-amylázy (antidiabetikum), trombinu (antikoagulant), enzymu konvertujícího angiotensin (ACE) (antihypertenzní) a xantinoxidázy (XOD) (dna). Celý výzkum byl zaměřen na tři různé stupně zralosti kukuřičného hedvábí (hedvábný stupeň (CS - S), mléčný stupeň (CS - M) a zralý stupeň (CS - MS)) a jim odpovídajícím obsahům flavonoidů, polysacharidů a steroidů. |
|
dc.format |
34 |
|
dc.format.extent |
99 |
|
dc.language.iso |
en |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
cs |
dc.rights |
Bez omezení |
cs |
dc.subject |
kukuřičné hedvábí
|
cs |
dc.subject |
termální vlastnosti
|
cs |
dc.subject |
zhášení radikálů
|
cs |
dc.subject |
stav zralosti
|
cs |
dc.subject |
flavonoidy
|
cs |
dc.subject |
steroidy
|
cs |
dc.subject |
polysacharidy
|
cs |
dc.subject |
kinetické modely
|
cs |
dc.subject |
corn silk
|
en |
dc.subject |
thermal properties
|
en |
dc.subject |
radical scavenging
|
en |
dc.subject |
maturity stage
|
en |
dc.subject |
flavonoids
|
en |
dc.subject |
steroids
|
en |
dc.subject |
polysaccharides
|
en |
dc.subject |
kinetic models
|
en |
dc.title |
Studium funkčních složek kukuřičného hedvábí |
cs |
dc.title.alternative |
The Study of Functional Ingredients from Corn Silk |
en |
dc.type |
disertační práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Nevěčná, Taťjana |
|
dc.contributor.referee |
Svěrák, Tomáš |
|
dc.contributor.referee |
Valko, Marián |
|
dc.date.accepted |
2020-11-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis studies the physicochemical and biochemical properties of the bioactive functional substances from the extracts of corn silk including flavonoids, polysaccharides and steroids, which are widely applied in the areas of food production, pharmacy, veterinary, animal feed and healthcare. There are three main parts of the research containing 1, corn silk flavonoids, polysaccharides and steroids extraction, determination (related to the technologies of UV-VIS, HPLC, NMR, FTIR and Fluorescence excitation.emission mapping) and extraction methods optimization. 2, corn silk physicochemical property analysis including thermal analysis (related to the technology of TG/DTA), microstructure research (related to the technology of SEM). 3, corn silk flavonoids, polysaccharides and steroids biochemical property analysis including anti-radical (related to the free-radicals of DPPH, ABTS and technology of EPR), anti-oxident capability (to the ferricion and copper ion), vitro enzyme inhibition activity including the enzymes of "alfa"-glucosidase and "alfa"-amylase (anti-diabetes), thrombin (anti-coagulation), angiotensin converting enzyme(ACE) (anti-hypertension) and xanthine oxidase(XOD) (anti-gout). The whole research is based on the three different maturity stages of corn slik for the different content and proportion of flavonoids, polysaccharides and steroids in each maturity stage, which are silking stage (CS - S), milky stage (CS - M) and mature stage (CS - MS). |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ph.D. |
|
dc.thesis.degree-program |
Food Chemistry and Technology |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Chemistry and Technology |
en |
dc.identifier.stag |
56981
|
|
dc.date.submitted |
2020-08-26 |
|