dc.contributor.advisor |
Kubáň, Vlastimil
|
|
dc.contributor.author |
Svobodová, Blanka
|
|
dc.date.accessioned |
2021-02-04T13:25:25Z |
|
dc.date.available |
2021-02-04T13:25:25Z |
|
dc.date.issued |
2013-09-13 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.isbn |
978-80-7454-906-9 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/45992
|
|
dc.description.abstract |
Hlavním cílem této disertační práce bylo studium málo prozkoumaných léčivých rostlin z tropického pásma, a to z pohledu možného využití obsažených biologicky aktivních látek v moderním potravinářství. Díky rostoucímu zájmu konzumentů o funkční potraviny obohacené o přírodní složky, přispívající k udržení zdraví a prevenci civilizačních chorob, stejně jako tlaku na výrobce kvůli zajištění bezpečnosti potravin proti mikrobiální kontaminaci a prodloužení jejich trvanlivosti pomocí přidaných přírodních antioxidantů, se otevřel zcela nový trh v moderním potravinářství. Testovány byly rostliny Momordica charantia L. (nadzemní část) a Solanum stramoniifolium Jacq. (kořen, stonek, plod, list). Extrakty připravené v 80% ethanolu byly podrobeny sérii standardních testů biologické aktivity (antioxidační, protizánětlivá, protinádorová, antimikrobiální) a jejich možná toxicita byla hodnocena testem na primární buněčné linii PLP2. V rámci antimikrobiální aktivity byl sledován jak účinek proti běžným patogenům, tak proti rezistentním kmenům. Pomocí metody LC-MS byly identifikovány přítomné látky, které by mohly být zodpovědné za silný biologický účinek extraktů, a to především s důrazem na fenolické látky, jež jsou známy svou biologickou aktivitou. Jednalo se především o deriváty kyseliny hydroxyskořicové a glykosyly kvercetinu, kaempferolu a isorhamnetinu. |
|
dc.format |
42 |
|
dc.format.extent |
110 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
cs |
dc.rights |
Bez omezení |
cs |
dc.subject |
Solanum stramoniifolium
|
cs |
dc.subject |
Momordica charantia
|
cs |
dc.subject |
antimikrobiální aktivita
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
protizánětlivá aktivita
|
cs |
dc.subject |
antikarcinogenní aktivita
|
cs |
dc.subject |
toxicita
|
cs |
dc.subject |
fenolické látky
|
cs |
dc.subject |
fortifikace potravin
|
cs |
dc.subject |
Solanum stramoniifolium
|
en |
dc.subject |
Momordica charantia
|
en |
dc.subject |
antimicrobial activity
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.subject |
anti-inflammatory activity
|
en |
dc.subject |
anticarcenogenic activity
|
en |
dc.subject |
toxicity
|
en |
dc.subject |
phenolic compounds
|
en |
dc.subject |
food fortification
|
en |
dc.title |
Studium biologicky aktivních extraktů z vybraných léčivých rostlin pro využití v moderním potravinářském průmyslu |
cs |
dc.title.alternative |
Study of biologically active extracts from selected medicinal plants for application in modern food industry |
en |
dc.type |
disertační práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Buňková, Leona |
|
dc.contributor.referee |
Kráčmar, Stanislav |
|
dc.contributor.referee |
Valterová, Irena |
|
dc.date.accepted |
2021-01-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this work was to study medicinal plants from the tropical region that are scarcely investigated, for the possible application of their biologically active compounds in the modern food industry. The increasing interest of consumers in functional foods fortified by natural ingredients providing a health benefit and civilization diseases prevention, as well as the pressure on producers concerning the food safety against microbial contamination and prolonged shelf-life using natural antioxidants, opened a new market in modern food industry. Aerial parts of Momordica charantia L. and leaves, stems, fruits, and roots of Solanum stramoniifolium Jacq. were tested. Extracts prepared in 80% ethanol were submitted to the biological activity screening (antioxidant, anti-inflammatory, antitumor and antimicrobial) and their toxicity was evaluated in primal cell line test with PLP2. As part of the antimicrobial activity screening, the inhibition of both sensitive and resistant pathogenic bacteria was studied. The identification of the phenolic compounds present in the crude extracts was performed by liquid chromatography-mass spectrometry method (LC-MS) in order to determine the molecules responsible for the strong biological effect and already attributed to significant biological activity. The present structures were mainly the derivatives of hydroxycinnamic acid and glycosylated derivatives of quercetin, kaempferol, and isorhamnetin. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ph.D. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Chemistry and Technology |
en |
dc.identifier.stag |
57096
|
|
dc.date.submitted |
2020-11-07 |
|