Optimalizace přípravy želatin z kuřecího kostního odpadu
Show full item record
No preview available
| 
Title: 
 | 
Optimalizace přípravy želatin z kuřecího kostního odpadu | 
| Author: | 
Dujka, Milan
 | 
| Advisor: | 
Mokrejš, Pavel
 | 
| 
Abstract:
 | 
Diplomová práce se zabývá zpracováním bílkovinného odpadu z výroby strojně odděleného kuřecího masa a výrobou želatiny biochemickým procesem. Teoretická část pojednává o výrobě želatin s tím, že ji rozšiřuje o popis demineralizace. Dále je zde popisována extrakce želatin z alternativních zdrojů vstupních surovin. V práci jsou zmíněny i charakteristické funkční vlastnosti želatin a jejich vliv na použití při různých aplikacích. Praktická část se věnuje želatinám, které byly připraveny demineralizací kuřecího kostního separátu a jeho následným kondicionováním enzymem Protamex. Zabývá se studiem vlivu jednotlivých sledovaných faktorů, kterými v této práci jsou doba a teplota extrakce v rozmezí 20 až 60 minut a 42 až 50°C, na účinnost extrakce. Dále se zaměřuje na analýzy zabývajícími se funkčními vlastnostmi. Výsledky jsou konfrontovány s dalšími literárními studiemi. Diplomová práce prokázala, že vhodnou volbou technologických podmínek lze vyrobit z této vstupní suroviny kvalitní želatinu či hydrolyzát. Pevnost gelu připravených želatin dosahovala až 390Bloom. | 
| 
URI:
 | 
http://hdl.handle.net/10563/47207
 | 
| 
Date:
 | 
2021-02-01 | 
| 
Availability:
 | 
Bez omezení | 
| 
Department:
 | 
Ústav inženýrství polymerů | 
| 
Discipline:
 | 
Inženýrství polymerů | 
| 
Grade for thesis and defense:
 | 
A
59446
 | 
        	     
                
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
 
 
Search DSpace
Browse
- 
All of DSpace
 
- 
This Collection
 
 
My Account