Stanovení oxidační stability lněného oleje
Show full item record
No preview available
Title:
|
Stanovení oxidační stability lněného oleje |
Author: |
Černá, Helena
|
Advisor: |
Bučková, Martina
|
Abstract:
|
Pro své unikátní složení disponuje lněný olej významnou nutriční hodnotou, avšak vzhledem k vysokému obsahu polynenasycených mastných kyselin snadno podléhá degradačním reakcím. Diplomová práce se zabývá sledováním těchto změn u vzorků za studena lisovaného lněného oleje společnosti Bewit, které byly vystavovány různým skladovacím podmínkám. Teoretická část práce je věnována složení lněného oleje, jeho výživovým vlastnostem a také běžným oxidačním reakcím. Praktická část práce je zaměřena na stanovení oxidační stability lněného oleje. Prostřednictvím plynové chromatografie bylo u vybraných vzorků olejů stanoveno složení mastných kyselin. U všech vzorků oleje byla dále stanovena jejich antioxidační kapacita systémem Photochem a peroxidové číslo, které patří mezi běžné ukazatele určující kvalitu olejů. Pomocí přístroje Rancimat 892 byla u vybraných vzorků lněného oleje čistého a s přidaným antioxidantem sledována jejich oxidační stabilita metodou zrychlené oxidace. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/47327
|
Date:
|
2020-12-31 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
B
59667
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account