Stanovení oxidační stability lněného oleje

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení oxidační stability lněného oleje

Show full item record

No preview available
Title: Stanovení oxidační stability lněného oleje
Author: Černá, Helena
Advisor: Bučková, Martina
Abstract: Pro své unikátní složení disponuje lněný olej významnou nutriční hodnotou, avšak vzhledem k vysokému obsahu polynenasycených mastných kyselin snadno podléhá degradačním reakcím. Diplomová práce se zabývá sledováním těchto změn u vzorků za studena lisovaného lněného oleje společnosti Bewit, které byly vystavovány různým skladovacím podmínkám. Teoretická část práce je věnována složení lněného oleje, jeho výživovým vlastnostem a také běžným oxidačním reakcím. Praktická část práce je zaměřena na stanovení oxidační stability lněného oleje. Prostřednictvím plynové chromatografie bylo u vybraných vzorků olejů stanoveno složení mastných kyselin. U všech vzorků oleje byla dále stanovena jejich antioxidační kapacita systémem Photochem a peroxidové číslo, které patří mezi běžné ukazatele určující kvalitu olejů. Pomocí přístroje Rancimat 892 byla u vybraných vzorků lněného oleje čistého a s přidaným antioxidantem sledována jejich oxidační stabilita metodou zrychlené oxidace.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47327
Date: 2020-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 59667


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
černá_2021_dp.pdf 4.520Mb PDF View/Open None
černá_2021_op.pdf 154.8Kb PDF View/Open None
černá_2021_vp.pdf 718.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account