Antimikrobní účinky medů na vybrané gramnegativní bakterie
Show full item record
No preview available
| 
Title: 
 | 
Antimikrobní účinky medů na vybrané gramnegativní bakterie | 
| Author: | 
Lacinová, Kamila
 | 
| Advisor: | 
Buňková, Leona
 | 
| 
Abstract:
 | 
Cílem této diplomové práce bylo stanovit antimikrobní působení různých medů na vybrané gramnegativní bakterie.   Teoretická část se zaměřuje na vlastnosti a složky medu související s jeho antimikrobní a antioxidační kapacitou, dále obsahuje kapitolu zabývající se mikrobiologií medu a jeho potencionálním využitím v medicíně, poslední kapitola se věnuje dalším včelím produktům a jejich využití.  V samotné praktické části byl zkoumán antimikrobní účinek několika vzorků medů na šest gramnegativních bakterií, jenž byl stanoven pomocí mikrodiluční metody a vyjádřen minimální inhibiční koncentrací. U všech vzorků medů byla potvrzena antimikrobní aktivita. Nejúčinnější byly u většiny vzorků koncentrace 500 ?g/ml, medové vzorky o koncentracích 15,6 - 125 ?g/ml naopak růst bakterií podpořily. Bylo zjištěno, že nejcitlivější bakterie na aplikované medové vzorky byla Pseudomononas fluorescens CCM 2798. | 
| 
URI:
 | 
http://hdl.handle.net/10563/47336
 | 
| 
Date:
 | 
2020-12-31 | 
| 
Availability:
 | 
Bez omezení | 
| 
Department:
 | 
Ústav technologie potravin | 
| 
Discipline:
 | 
Technologie potravin | 
| 
Grade for thesis and defense:
 | 
A
59679
 | 
        	     
                
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
 
 
Search DSpace
Browse
- 
All of DSpace
 
- 
This Collection
 
 
My Account