Stravitelnost a nutriční znaky technologicky zpracovaných pšeničných zrn
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Mrlíková, Tereza
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T07:18:00Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T07:18:00Z |
|
dc.date.issued |
2020-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/47349
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá analýzou nutričních hodnot netradičních druhů pšeničných zrn a jejich stravitelností in vitro. Byly stanoveny základní nutriční ukazatele pšeničného zrna jako jsou vlhkost, obsah popela, hrubé bílkoviny, lipidů, škrobu, hrubé a neutrálně-detergentní vlákniny, stravitelnost a obsah minerálních a stopových prvků metodou ICP-MS. Stravitelnost zrn a vloček se pohybovala v rozmezí 85,4-90,5 %. Ztráty prvků při výrobě vloček dosahovaly až 72 %. Nejlepších hodnot biodostupnosti bylo dosaženo u draslíku, hořčíku a barya (až 99 %). Porce 100 g pšeničných vloček může přispět k referenčnímu dennímu příjmu (RDA, Recommended Dietary Allowance) manganu až 162 %, ale také bohužel 32 % k tolerovatelnému týdennímu příjmu (PTWI, Provisional Tolerable Weekly Intake) rtuti. |
|
dc.format |
100 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
netradiční pšenice
|
cs |
dc.subject |
Dickkopf
|
cs |
dc.subject |
Samtrot. nutriční analýza
|
cs |
dc.subject |
ICP-MS
|
cs |
dc.subject |
in vitro stravitelnost
|
cs |
dc.subject |
T. aestivum
|
cs |
dc.subject |
T. compactum
|
cs |
dc.subject |
non-traditional wheat
|
en |
dc.subject |
Dickkopf
|
en |
dc.subject |
Samtrot
|
en |
dc.subject |
nutritional analysis
|
en |
dc.subject |
ICP-MS
|
en |
dc.subject |
in vitro digestibility
|
en |
dc.subject |
T. aestivum
|
en |
dc.subject |
T. compactum
|
en |
dc.title |
Stravitelnost a nutriční znaky technologicky zpracovaných pšeničných zrn |
|
dc.title.alternative |
Digestibility and nutritional characteristics of technologically processed wheat grains |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lazárková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2021-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis focuses on analysis of nutritional values of non-traditional wheats and their in vitro digestibility values. Basic nutritional analysis of wheat grain like moisture, ash content, crude protein, lipid, starch and crude fiber and neutral-detergent fiber were determined, including digestibility and ICP-MS mineral and trace elements assessments. Digestibilty of grains and flakes was between 85.4-90.5 %. In the production of flakes mineral and trace element concentrations decreased by up to 72 %. The top values of bioavailability were achieved with potassium, magnesium and barrium. A serving of 100 g of wheat flakes can contribute up to 162 % of RDA for manganese intake and 32 % of PTWI for mercury intake was calculated. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
59694
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2021-05-07 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account