Stravitelnost a nutriční znaky technologicky zpracovaných pšeničných zrn

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stravitelnost a nutriční znaky technologicky zpracovaných pšeničných zrn

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Mrlíková, Tereza
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.available 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.issued 2020-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47349
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá analýzou nutričních hodnot netradičních druhů pšeničných zrn a jejich stravitelností in vitro. Byly stanoveny základní nutriční ukazatele pšeničného zrna jako jsou vlhkost, obsah popela, hrubé bílkoviny, lipidů, škrobu, hrubé a neutrálně-detergentní vlákniny, stravitelnost a obsah minerálních a stopových prvků metodou ICP-MS. Stravitelnost zrn a vloček se pohybovala v rozmezí 85,4-90,5 %. Ztráty prvků při výrobě vloček dosahovaly až 72 %. Nejlepších hodnot biodostupnosti bylo dosaženo u draslíku, hořčíku a barya (až 99 %). Porce 100 g pšeničných vloček může přispět k referenčnímu dennímu příjmu (RDA, Recommended Dietary Allowance) manganu až 162 %, ale také bohužel 32 % k tolerovatelnému týdennímu příjmu (PTWI, Provisional Tolerable Weekly Intake) rtuti.
dc.format 100 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject netradiční pšenice cs
dc.subject Dickkopf cs
dc.subject Samtrot. nutriční analýza cs
dc.subject ICP-MS cs
dc.subject in vitro stravitelnost cs
dc.subject T. aestivum cs
dc.subject T. compactum cs
dc.subject non-traditional wheat en
dc.subject Dickkopf en
dc.subject Samtrot en
dc.subject nutritional analysis en
dc.subject ICP-MS en
dc.subject in vitro digestibility en
dc.subject T. aestivum en
dc.subject T. compactum en
dc.title Stravitelnost a nutriční znaky technologicky zpracovaných pšeničných zrn
dc.title.alternative Digestibility and nutritional characteristics of technologically processed wheat grains
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2021-06-02
dc.description.abstract-translated This thesis focuses on analysis of nutritional values of non-traditional wheats and their in vitro digestibility values. Basic nutritional analysis of wheat grain like moisture, ash content, crude protein, lipid, starch and crude fiber and neutral-detergent fiber were determined, including digestibility and ICP-MS mineral and trace elements assessments. Digestibilty of grains and flakes was between 85.4-90.5 %. In the production of flakes mineral and trace element concentrations decreased by up to 72 %. The top values of bioavailability were achieved with potassium, magnesium and barrium. A serving of 100 g of wheat flakes can contribute up to 162 % of RDA for manganese intake and 32 % of PTWI for mercury intake was calculated.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 59694
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2021-05-07


Files in this item

Files Size Format View Description
mrlíková_2021_dp.pdf 2.661Mb PDF View/Open None
mrlíková_2021_op.pdf 239.8Kb PDF View/Open None
mrlíková_2021_vp.pdf 230.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account