Měření tokových křivek a výpočet jejích tokových parametrů vybraných potravinářských zahušťovadel
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Lapčík, Lubomír
|
|
dc.contributor.author |
Sailová, Genar
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T10:54:10Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T10:54:10Z |
|
dc.date.issued |
2020-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/47518
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce je zaměřena na charakterizaci reologických vlastnosti vybraných potravinářských zahušťovadel. Ke stanovení tokových křivek a výpočet jejich parametrů byla použita reometrie. Tato práce se zabývá materiály připravenými z přírodních i syntetických polymerů. Jedná se o polysacharidy na bázi karboxymethylcelulózy (CMC), hydroxyethylcelulózy (HEC), guarové gumy (GG) a kyseliny hyaluronové (HA). Byly proměřené koncentrační závislosti zdánlivé viskozity připravených roztoků za různých teplot o koncentraci 0,5 hm.% na rotačním a kapilárním viskozimetru, kde byl určen typ reologického chování. |
|
dc.format |
76 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
reologie
|
cs |
dc.subject |
tokové křivky
|
cs |
dc.subject |
karboxymethylcelulóza
|
cs |
dc.subject |
guarová guma
|
cs |
dc.subject |
kyselina hyaluronová
|
cs |
dc.subject |
viskozimetr
|
cs |
dc.subject |
rheology
|
en |
dc.subject |
flow curves
|
en |
dc.subject |
carboxymethyl cellulose
|
en |
dc.subject |
Guar gum
|
en |
dc.subject |
hyaluronic acid
|
en |
dc.subject |
viscometer
|
en |
dc.title |
Měření tokových křivek a výpočet jejích tokových parametrů vybraných potravinářských zahušťovadel |
|
dc.title.alternative |
Measurement of the flow curves and their numerical evaluation of selected food stuff thickeners |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Salek, Richardos Nikolaos |
|
dc.date.accepted |
2021-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis is focused on the rheological properties of selected food thickeners. Rheometry was used to determine the flow curves and caculate their parameters. This work deals with materials prepared from natural and synthetic polymers. Materials are polysaccharides based on carboxymethyl cellulose (CMC), hydroxyethyl cellulose (HEC), guar gum (GG) and hyaluronic acid (HA). The concentration dependences of the apparent viscosity of the prepared solutions at different temperatures with a concentration of 0,5 w.% were measured on a rotary and capillary viscometer, where the type of rheological behavior was determined. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.identifier.stag |
53113
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2021-05-11 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account