Sledování obsahu biogenních aminů během výroby piva

DSpace Repository

Language: English čeština 

Sledování obsahu biogenních aminů během výroby piva

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pleva, Pavel
dc.contributor.author Blšáková, Lucia
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:54:10Z
dc.date.available 2021-07-26T10:54:10Z
dc.date.issued 2020-02-17
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47522
dc.description.abstract Biogenní aminy jsou přítomny v různých potravinách. Nejčastěji se vyskytují ve fermentovaných produktech, mezi které patří i pivo. Vysoká hladina těchto látek může být pro určitou skupinu lidí nebezpečná. Teoretická část práce začíná popisem piva jako potraviny, po-pisem mikroorganismů vyskytujících se v něm a krátkým postupem výroby. Následně se zaměřuje na vznik a přítomnost biogenních aminů v surovině a během celé technologické výroby piva. Na přítomnost biogenních aminů bylo vybráno 10 piv, u kterých byly během celého procesu odebírány vzorky, které byly později analyzovány pomocí metody HPLC. Ve všech vzorcích byla zaznamenána aktivita biogenních aminů v různých koncentracích. Nejvyšší hladiny byly detekovány u spermidinu a putrescinu. Výsledky práce zaznamenaly i piva s vyššími hladinami tyramimu a histaminu, které mohou u citlivých jedinců způsobovat zdravotní problémy.
dc.format 73
dc.language.iso sk
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject pivo cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject suroviny cs
dc.subject výrobní postup cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject beer en
dc.subject HPLC en
dc.subject raw materials en
dc.subject technological process en
dc.title Sledování obsahu biogenních aminů během výroby piva
dc.title.alternative Monitoring of the Biogenic Amines content During Beer Production
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2020-06-03
dc.description.abstract-translated Biogenic amines are present in various foods most often found in fermented products, including beer. High levels of these substances can be dangerous for a certain group of people. The theoretical part of the thesis begins with a description of a beer as a food, microorganisms occurring in it and a short production process. Subsequently, it focuses on the formation and presence of biogenic amines in the raw material and throughout the technological production of beer. For the presence of biogenic amines, 10 beers were selected and sampled throughout the process, which were later analyzed by HPLC. The activity of biogenic amines at various concentrations was recorded in all samples. The highest levels were detected for spermidine and putrescine. The results of the work also recorded beers with higher levels of tyramine and histamine which can cause health problems in sensitive individuals.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 53158
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2020-05-14


Files in this item

Files Size Format View Description
blšáková_2020_dp.pdf 1.600Mb PDF View/Open None
blšáková_2020_op.pdf 732.5Kb PDF View/Open None
blšáková_2020_vp.pdf 720.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account