Vývoj mikroflóry u modelových vzorků přírodních sýrů během jejich zrání

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vývoj mikroflóry u modelových vzorků přírodních sýrů během jejich zrání

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Křenková, Michaela
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:57:51Z
dc.date.available 2021-07-26T10:57:51Z
dc.date.issued 2020-02-17
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/48957
dc.description.abstract Předmětem diplomové práce bylo sledování vývoje mikrobiální diverzity u modelových vzorků přírodních sýrů typu gouda od počátku výroby a během zrání. Pro účely této diplomové práce byly vybrány dva druhy obalových materiálů, ve kterých probíhalo zrání analyzovaných vzorků sýrů. Konkrétně se jednalo o sýrařský vosk a ochranný nátěr Plasticoat. Vybrané indikátorové skupiny mikroorganizmů byly následně stanovovány pomocí kultivačních a molekulárně-biologických metod. U kultivačního stanovení byla použita klasická plotnová metoda s využitím selektivně diagnostických půd. Pro molekulárněbiologické stanovení byla získaná mikrobiální DNA z modelových vzorků zmnožena pomocí metody PCR a následně separována za využití techniky denaturační gradientové gelové elektroforézy (DGGE). Pro sekvenování DNA byla využita Sangerova metoda a metoda NGS (Next-Generation Sequencing). Výsledky u obou metod prokázaly výraznou dominanci bakterií mléčného kvašení po celou dobu zrání. Ze všech modelových vzorků sýrů byl izolován Lactococcus lactis subsp. lactis. Izolovaná mikroflóra jednotlivých modelových vzorků sýrů se odvíjela od použitých startovacích kultur.
dc.format 68
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject přírodní sýr cs
dc.subject zrání sýrů cs
dc.subject kultivační stanovení mikroorganizmů cs
dc.subject izolace DNA z přírodních sýrů cs
dc.subject PCR cs
dc.subject DGGE cs
dc.subject sekvenace DNA cs
dc.subject ripened cheese en
dc.subject cheese ripening en
dc.subject culture determination of microorganisms en
dc.subject DNA isolation from natural cheeses en
dc.subject PCR en
dc.subject DGGE en
dc.subject DNA sequencing en
dc.title Vývoj mikroflóry u modelových vzorků přírodních sýrů během jejich zrání
dc.title.alternative Development of Microflora in Model Samples of Natural Cheese During Their Maturation
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Pachlová, Vendula
dc.date.accepted 2020-06-05
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis was to monitor the development of microbial diversity in model samples of natural Gouda cheeses from production and during ripening. For the purpose of this work two types of packaging materials were used for ripening. Specifically it was a wax used for cheeses and protective coating called Plasticoat. Selected indicative groups of microorganisms were analysed with use of cultivation and molecular biological methods. Plate method using selective-diagnostic media was used for the culture assay. Microbial DNA obtained from model samples was multiplied by PCR method and separated using the DGGE technique. The Sanger method and Next-Generation Sequencing (NGS) were used for DNA sequencing. The results of both methods showed a dominance of lactic acid bacteria during the cheese maturing. Lactococcus lactis subsp. lactis was isolated from all cheese model samples. The isolated microflora of the model cheese samples was derived from used starter cultures.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 55795
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2020-05-14


Files in this item

Files Size Format View Description
křenková_2020_dp.pdf 1.837Mb PDF View/Open None
křenková_2020_op.pdf 142.0Kb PDF View/Open None
křenková_2020_vp.pdf 731.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account