Antioxidační vlastnosti a obsah polyfenolických látek v kávách z různých oblastí světa

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antioxidační vlastnosti a obsah polyfenolických látek v kávách z různých oblastí světa

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lapčíková, Barbora
dc.contributor.author Bajerová, Romana
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:57:52Z
dc.date.available 2021-07-26T10:57:52Z
dc.date.issued 2020-02-17
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/48963
dc.description.abstract Předložená diplomová práce je zaměřena na antioxidační vlastnosti a obsah kofeinu v kávách z různých oblastí světa. Kávové nápoje byly připraveny různými typy přípravy (espresso, moka konvička, frenchpress, instantní káva). V kávových nápojích se pomocí radikálu DPPH stanovovala antioxidační aktivita. Reakcí s Folin-Ciocalteuovým činidlem byl stanoven obsah celkových polyfenolů. Analýzou HPLC byl stanoven obsah kofeinu a teofylinu. U všech analýz byl pozorován rozdíl stanovované vlastnosti v závislosti na typu přípravy a druhu kávy. Dosažené výsledky byly statisticky vyhodnoceny dle ANOVA. Diplomovou práci uzavírá senzorická analýza, kde byly vzorky seřazeny dle preference a statisticky vyhodnoceny.
dc.format 93. (128 165)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject káva cs
dc.subject kofein cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject coffee en
dc.subject caffeine en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject polyphenols en
dc.title Antioxidační vlastnosti a obsah polyfenolických látek v kávách z různých oblastí světa
dc.title.alternative Antioxidant properties and polyphenolic content in coffee from various world regions
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Salek, Richardos Nikolaos
dc.date.accepted 2020-06-05
dc.description.abstract-translated The submitted diploma thesis is focused on the antioxidant properties and caffeine content in coffees from different parts of the world. Coffee drinks were prepared with different types of preparation (espresso, mochateapot, frenchpress, instant coffee). Antioxidant acti-vity was determined in coffee beverages using the DPPH radical. The content of total po-lyphenols was determined by reaction with Folin-Ciocalteu reagent. Caffeine and theo-phylline content were determined by HPLC analysis. In allanalyzes, a difference in the determined property was observed depending on the type of preparation and the type of coffee. The achieved results were statistically evaluated according to ANOVA. The diplo-ma thesis concludes with sensory analysis, where the samples were sorted according to preference and statistically evaluated.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 55802
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2020-05-15


Files in this item

Files Size Format View Description
bajerová_2020_dp.pdf 2.411Mb PDF View/Open None
bajerová_2020_op.pdf 723.2Kb PDF View/Open None
bajerová_2020_vp.pdf 735.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account