Vliv stupně pražení na vybrané parametry kávy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv stupně pražení na vybrané parametry kávy

Show full item record

No preview available
Title: Vliv stupně pražení na vybrané parametry kávy
Author: Bartošek, Petr
Advisor: Lorencová, Eva
Abstract: Tato diplomová práce se zabývá vlivem stupně pražení na fyzikálně - chemické vlastnosti kávy (vlhkost, propražek, pH nálevu, obsah kofeinu, barva, velikost částic) a na senzorický profil takto připravených káv. V rámci studie bylo analyzováno 10 vzorků káv druhu Arabika a Robusta různého zeměpisného původu, včetně druhu Robusta zpracovaného metodou vysokotlakého napařování a také bezkofeinové kávy. Pražení všech vzorků probíhalo při počáteční teplotě 200 °C, kdy každý ze vzorků byl připraven při třech stupních pražení v závislosti na čase pražení a konečné teplotě vzorku. Provedenými analýzami byl prokázán statisticky významný vliv stupně pražení (P < 0,05) na fyzikálně - chemické vlastnosti kávy a rovněž byl prokázán rozdíl mezi druhy Arabika a Robusta a zjištěn vliv vysokotlakého napařování na vlastnosti druhu Robusta. Výsledky senzorické analýzy ukázaly, že stupeň pražení zásadně ovlivňuje jednotlivé senzorické deskriptory. V závislosti na stupni pražení byly pozorovány změny v aroma a chuti a rovněž v celkovém hodnocení vzorků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/48964
Date: 2020-02-17
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 55803


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
bartošek_2020_dp.pdf 2.114Mb PDF View/Open None
bartošek_2020_op.pdf 722.8Kb PDF View/Open None
bartošek_2020_vp.pdf 716.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account