Vliv přídavku mléčné složky na vybrané vlastnosti čokolády

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv přídavku mléčné složky na vybrané vlastnosti čokolády

Show full item record

No preview available
Title: Vliv přídavku mléčné složky na vybrané vlastnosti čokolády
Author: Hofmanová, Jana
Advisor: Salek, Richardos Nikolaos
Abstract: Diplomová práce se zabývá vlivem přídavku mléčné složky na vybrané vlastnosti čokolády. Teoretická část práce přináší stručné shrnutí současných poznatků týkajících se výroby a zpracování čokolády. Dále se práce zaměřuje na vlastnosti mléčných složek, které jsou k výrobě čokolády běžně využívány, a jejich vliv na výslednou kvalitu čokoládových výrobků. Cílem praktické části práce bylo posoudit vliv přídavku sušené syrovátky (v koncentracích 0,0 %; 2,5 %; 5,0 %; 7,5 %; 10,0 % w/w) na vybrané vlastnosti čokolády. Analýza vlastností modelových vzorků mléčné čokolády zahrnovala hodnocení hodnoty pH, vlhkosti, reologických vlastností, hodnocení tvrdosti a analýzu akustické emise. Měření probíhalo vždy den po výrobě, týden a dva týdny po výrobě. Výsledky ukazují, že přídavek sušené syrovátky mírně snižuje hodnotu pH. Z naměřených hodnot také vyplývá, že přídavek syrovátky snižuje tvrdost čokolády, její viskozitu, mez toku i tixotropii.
URI: http://hdl.handle.net/10563/48975
Date: 2020-02-17
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 55814


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
hofmanová_2020_dp.pdf 2.150Mb PDF View/Open None
hofmanová_2020_op.pdf 738.7Kb PDF View/Open None
hofmanová_2020_vp.pdf 722.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account