Vliv použitých složek na jakost analogů tavených sýrů
Show full item record
No preview available
Title:
|
Vliv použitých složek na jakost analogů tavených sýrů |
Author: |
Vránová, Denisa
|
Advisor: |
Salek, Richardos Nikolaos
|
Abstract:
|
Cílem této práce bylo sledování změny konzistence veganských produktů typu "krájitelný tavený sýr". Pro výrobu modelových vzorků byla použita voda, škrobová směs, slunečnicový olej, sůl, chlorid vápenatý a -karagenan v koncentraci 0,0 - 1,0 % (w/w). V rámci výroby se měnily výrobní parametry - různá tavicí teplota (80 °C, 90 °C) a různé rychlosti otáček (1500 ot, 2000 ot). Následně byly analyzovány vybrané vlastnosti těchto produktů (hodnota pH, obsah sušiny, texturní a reologické vlastnosti) v závislosti na koncentraci karagenanu, tavicí teplotě, rychlosti otáček a délce skladování. Se vzrůstající koncentrací karagenanu docházelo ke zvýšení tvrdosti a poklesu relativní lepivosti. Tavicí teplota měla vliv na elasticitu produktu. Vliv rychlosti otáček a délky skladování nebyl prokázán. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/49007
|
Date:
|
2020-02-17 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
55873
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account