Materiály používané pro uzávěry vinných lahví
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Gajzlerová, Lenka
|
|
dc.contributor.author |
Crlová, Aneta
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T10:57:55Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T10:57:55Z |
|
dc.date.issued |
2020-01-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/49035
|
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce představuje literární rešerši zaměřující se na vinné uzávěry používané v současnosti. Záměrem práce je vytvoření přehledu jednotlivých typů zátek, včetně surovin, z kterých jsou zhotovovány a jejich výroby. Pro porovnání jsou uvedeny i výhody a nevýhody každého druhu zátky. V 64 % případů jsou upřednostňovány korkové uzávěry. Část vinařů by korek jako uzávěr vinné láhve nevyužilo, protože existují korkové vady, které mají negativní vliv na víno. Proto bylo zapotřebí vyvinout jiné alternativy zátek, které nevykazují špatný účinek na víno. Mezi tyto uzávěry patří syntetické, kovové a skleněné. |
|
dc.format |
45s (7285 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
uzávěr
|
cs |
dc.subject |
zátka
|
cs |
dc.subject |
víno
|
cs |
dc.subject |
korek
|
cs |
dc.subject |
closure
|
en |
dc.subject |
stopper
|
en |
dc.subject |
wine
|
en |
dc.subject |
cork
|
en |
dc.title |
Materiály používané pro uzávěry vinných lahví |
|
dc.title.alternative |
Materials Used for Wine Bottle Closures |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Navrátilová, Jana |
|
dc.date.accepted |
2020-06-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
This Bachelor´s thesis presents a literature recherche focusing on wine closure that are currrently used. The purpose of this work is to create an overview of individual types of stoppers, including the raw materials from which they are made and their production. For comparsion, the advantages and disadvantages of each type of stopper are also given. In sixty-four percent of cases, cork closures are preferred. Some winemakers would not use cork as a wine bottle closure beacuse there are defects that have a negative effect on the wine. Therefore, it has been necessary to develop other alternative stoppers that do not have a bad effect on the wine. These closures include synthetic, metal and glass. |
|
dc.description.department |
Ústav inženýrství polymerů |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Polymerní materiály a technologie |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Polymeric Materials and Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.identifier.stag |
55923
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2020-05-13 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account