Pickeringovy emulze pro enkapsulaci kurkuminu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Pickeringovy emulze pro enkapsulaci kurkuminu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kašpárková, Věra
dc.contributor.author Kočí, Berenika
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:57:57Z
dc.date.available 2021-07-26T10:57:57Z
dc.date.issued 2020-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/49087
dc.description.abstract Cílem diplomové práce bylo zpracovat literární rešerši, která sloužila jako podklad pro zpracování praktické části. Rešerše se věnuje kurkuminu jako aktivní látce, která nese potenciál uplatnění v oblasti kosmetiky či farmacie. Další část je věnována kosmetickým vehikulům vhodným jako nosiče lipofilního kurkuminu. Zvláště je kladen důraz na Pickeringovy emulze stabilizované kaseinátem sodným a částicemi nanokrystalické celulózy. Kurkuminové Pickeringovy emulze jsou následně v praktické části práce připraveny metodou layer-by-layer a charakterizovány pomocí měření velikosti emulzních kapek laserovou difrakcí, stanovení indexu krémování a vizuálního hodnocení stability. Tyto emulze jsou základem pro přípravu emulzních gelů, které jsou následně studovány v kontextu transdermální penetrace kurkuminu in vitro.
dc.format 113
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Pickeringovy emulze cs
dc.subject kurkumin cs
dc.subject kaseinát sodný cs
dc.subject nanocelulóza cs
dc.subject Pickering emulsions en
dc.subject curcumin en
dc.subject sodium caseinate en
dc.subject cellulose nanocrystals en
dc.title Pickeringovy emulze pro enkapsulaci kurkuminu
dc.title.alternative Pickering Emulsions for Encapsulation of Curcumin
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Urbánková, Lucie
dc.date.accepted 2020-06-11
dc.description.abstract-translated The aim of the diploma thesis was to describe Pickering emulsions applicable for encapsulation of curcumin and elaborate literary search, which served as a basis for work done in the experimental part of the thesis. Initially it focused on curcumin as an active substance for applications in cosmetics or pharmacy. In the next step, cosmetic vehicles suitable for carrying lipophilic curcumin were discussed. Particular emphasis was put on Pickering emulsions stabilized with sodium caseinate and nanocrystalline cellulose. In the experimental part of the thesis, Pickering emulsions containing curcumin were prepared using the layer-by-layer technique, and were characterized by measuring the size of emulsion droplets by laser diffraction, determination of the creaming index, and visual assessment of their stability. These curcumin-containing emulsions were used for the preparation of emulsion gels, which were subsequently studied in the context of transdermal penetration of curcumin in vitro.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Technologie tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 56076
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2020-05-14


Files in this item

Files Size Format View Description
kočí_2020_dp.pdf 3.724Mb PDF View/Open None
kočí_2020_op.pdf 755.5Kb PDF View/Open None
kočí_2020_vp.pdf 247.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account