Antioxidační látky v potravinách,jejich účinky v organismu a možnosti stanovení

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Antioxidační látky v potravinách,jejich účinky v organismu a možnosti stanovení

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Lapčíková, Barbora
dc.contributor.author Faltusová, Veronika
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:58:00Z
dc.date.available 2021-07-26T10:58:00Z
dc.date.issued 2020-02-17
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/49156
dc.description.abstract Tato bakalářská práce je zaměřena na antioxidační látky, které se nachází v potravinách ať už v přirozené formě nebo jako aditiva. Je zde popsána důležitost antioxidantů jakožto látek prodlužujících údržnost potravin a také jejich úloha při ochraně organismu proti oxidačnímu stresu. Práce zahrnuje i dělení antioxidantů z různých hledisek, popis, charakteristiku a výskyt jednotlivých zástupců. Dále je zde popsána problematika volných radikálů a mechanismy reakcí s antioxidanty. Další kapitoly jsou zaměřeny na metody stanovení antioxidačních látek a porovnání antioxidační kapacity potravin. A závěrečná část je věnována legislativě týkající se antioxidantů v potravinářském průmyslu.
dc.format 55 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Antioxidanty cs
dc.subject potraviny cs
dc.subject volné radikály cs
dc.subject oxidační stres cs
dc.subject antioxidační kapacita cs
dc.subject Antioxidants en
dc.subject food en
dc.subject free radicals en
dc.subject oxidative stress en
dc.subject antioxidant capacity en
dc.title Antioxidační látky v potravinách,jejich účinky v organismu a možnosti stanovení
dc.title.alternative The Role of Food Antioxidants, Benefit our Health and Determination Options
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Míšková, Zuzana
dc.date.accepted 2020-06-17
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis is focused on antioxidant substances, which are natural part of foods or used as additives. This thesis describes the importance of antioxidants as a food preservative and they also protect the human body against oxidative stress. The next part is about sorting antioxidants in different ways. Then there is a description, characterization and occurrence of individual antioxidants. Next is a description of free radicals and mechanisms of reactions with antioxidants. Other chapters are focused on determination methods of antioxidant substances and comparison of antioxidant capacity in foodstuffs. The final part is about legislation for the food industry that uses antioxidants.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 56303
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2020-05-04


Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
faltusová_2020_dp.pdf 1.044Mb PDF Zobrazit/otevřít None
faltusová_2020_op.pdf 943.3Kb PDF Zobrazit/otevřít None
faltusová_2020_vp.pdf 827.4Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet