Antioxidační látky v potravinách,jejich účinky v organismu a možnosti stanovení
Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.advisor |
Lapčíková, Barbora
|
|
dc.contributor.author |
Faltusová, Veronika
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T10:58:00Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T10:58:00Z |
|
dc.date.issued |
2020-02-17 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/49156
|
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce je zaměřena na antioxidační látky, které se nachází v potravinách ať už v přirozené formě nebo jako aditiva. Je zde popsána důležitost antioxidantů jakožto látek prodlužujících údržnost potravin a také jejich úloha při ochraně organismu proti oxidačnímu stresu. Práce zahrnuje i dělení antioxidantů z různých hledisek, popis, charakteristiku a výskyt jednotlivých zástupců. Dále je zde popsána problematika volných radikálů a mechanismy reakcí s antioxidanty. Další kapitoly jsou zaměřeny na metody stanovení antioxidačních látek a porovnání antioxidační kapacity potravin. A závěrečná část je věnována legislativě týkající se antioxidantů v potravinářském průmyslu. |
|
dc.format |
55 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Antioxidanty
|
cs |
dc.subject |
potraviny
|
cs |
dc.subject |
volné radikály
|
cs |
dc.subject |
oxidační stres
|
cs |
dc.subject |
antioxidační kapacita
|
cs |
dc.subject |
Antioxidants
|
en |
dc.subject |
food
|
en |
dc.subject |
free radicals
|
en |
dc.subject |
oxidative stress
|
en |
dc.subject |
antioxidant capacity
|
en |
dc.title |
Antioxidační látky v potravinách,jejich účinky v organismu a možnosti stanovení |
|
dc.title.alternative |
The Role of Food Antioxidants, Benefit our Health and Determination Options |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Míšková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2020-06-17 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis is focused on antioxidant substances, which are natural part of foods or used as additives. This thesis describes the importance of antioxidants as a food preservative and they also protect the human body against oxidative stress. The next part is about sorting antioxidants in different ways. Then there is a description, characterization and occurrence of individual antioxidants. Next is a description of free radicals and mechanisms of reactions with antioxidants. Other chapters are focused on determination methods of antioxidant substances and comparison of antioxidant capacity in foodstuffs. The final part is about legislation for the food industry that uses antioxidants. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.identifier.stag |
56303
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2020-05-04 |
|
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam