Využití biotechnologických postupů pro výrobu potravinářských barviv

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití biotechnologických postupů pro výrobu potravinářských barviv

Show full item record

No preview available
Title: Využití biotechnologických postupů pro výrobu potravinářských barviv
Author: Dudová, Pavlína
Advisor: Bučková, Martina
Abstract: Bakalářská práce se zaměřuje na potravinářská barviva a jejich výrobu pomocí biotechnologických postupů. V práci jsou charakterizovány hlavní skupiny přírodních barviv a jejich využití v jednotlivých odvětvích potravinářského průmyslu. Pozornost je věnována organismům, které se používají pro průmyslovou produkci potravinářských barviv. Mezi nejdůležitější producenty patří plísně, sinice a mikrořasy. Některé druhy bakterií a mikrořas jsou dnes ve stádiu výzkumu a vývoje. Dále jsou v práci obsaženy přínosy použití biotechnologií a porovnání s tradičním způsobem získávání přírodních pigmentů z rostlin. Hlavní výhody jsou rychlejší růst organismů a nezávislost na ročním období.
URI: http://hdl.handle.net/10563/50409
Date: 2021-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
dudová_2022_dp.pdf 2.349Mb PDF View/Open None
dudová_2022_op.pdf 309.2Kb PDF View/Open None
dudová_2022_vp.pdf 817.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account