Antibiotický rezistom u potravin živočišného původu
Show full item record
No preview available
| 
Title: 
 | 
Antibiotický rezistom u potravin živočišného původu | 
| Author: | 
Ficeriová, Veronika
 | 
| Advisor: | 
Janalíková, Magda
 | 
| 
Abstract:
 | 
Teoretická část diplomové práce je orientována na antimikrobiální látky obecně i se zaměřením na použití antibiotik u hospodářských zvířat, skupiny antibiotik a jejich mechanismy rezistence. Je zde popsán genetický základ antibiotické rezistence charakterizující mobilní genetické elementy i horizontální genový přenos. Antibiotický rezistom zahrnuje všechny typy genů antibiotické rezistence a jejich prekurzory. Lze jej zkoumat pomocí tradičních nebo molekulárních metod. V praktické části diplomové práce byl pomocí PCR a následné gelové elektroforézy zkoumán výskyt genů antibiotické rezistence - blaTEM, tetA, qnrS a mcr-1, 2, 3, 4 a mcr-5 celkem u 28 vzorků chlazeného nebaleného kuřecího masa zakoupeného v maloobchodní síti ve Zlíně. K vytvoření vhodného protokolu PCR pro konkrétní gen/geny byly provedeny optimalizace pomocí gradientové PCR. Žádný z výše zmíněných genů rezistence nebyl u vzorků kuřecího masa detekován. Pro zvýšení záchytu genů rezistence u kuřecího masa lze navrhnout zvýšení počtu testovaných vzorků, optimalizaci PCR metody či případné rozšíření portfolia metod studia antibiotického rezistomu. | 
| 
URI:
 | 
http://hdl.handle.net/10563/50461
 | 
| 
Date:
 | 
2021-12-31 | 
| 
Availability:
 | 
Bez omezení | 
| 
Department:
 | 
Ústav technologie potravin | 
| 
Discipline:
 | 
- | 
        	     
                
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
 
 
Search DSpace
Browse
- 
All of DSpace
 
- 
This Collection
 
 
My Account