Využití diabetické diety v uzavřeném systému stravování Vězeňské služby České republiky
Show full item record
No preview available
Title:
|
Využití diabetické diety v uzavřeném systému stravování Vězeňské služby České republiky |
Author: |
Tesař, Václav
|
Advisor: |
Velichová, Helena
|
Abstract:
|
Diplomová práce se zabývá rozdílným složením diabetické diety D9/250 ve věznici a zkoumá možnost stravování, které se zaměřuje na hlavní energetický zdroj v tucích u osob trpících onemocněním diabetes mellitus. Byly vyhodnoceny nutriční faktory v dietě D9/250 ve věznici a zjistilo se, že dochází k permanentnímu překračování energie o 32 %, bílkovin o 44 %, tuků o 16 % s velkým obsahem nasycených mastných kyselinách a s nízkým zastoupením polynenasycených mastných kyselin. Stanovená mez cholesterolu je překračována o 32,7 %. Pacienti s onemocněním diabetes mellitus se 5 měsíců stravovali režimem low carbohydrates high fats (LCHF), kde hlavní energetický zdroj představoval tuk. Zjistilo se, že stravující režim LCHF měl pozitivní vliv na jejich lipidový profil (TAG, HDL, LDL, celkový cholesterol), glykovaný hemoglobin, glykémii i BMI. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/50558
|
Date:
|
2021-12-31 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
- |
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account