Texturní charakteristiky sójových bílkovin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Texturní charakteristiky sójových bílkovin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Burešová, Iva
dc.contributor.author Masič, Jakub
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:16Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:16Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/50829
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá texturními charakteristikami sójových bílkovin. V teoretické části práce informuje o zařazení sójových bobů k luštěninám, o jejich historii a tradičních potravinách vyrobených ze sóji. Dále poskytuje zjednodušené poznatky o významných složkách sójových bobů, mezi které patří i sójové bílkoviny a o faktorech schopných ovlivnit technologickou kvalitu sójových bobů. Praktická část byla zaměřena na výzkum vlivu různých pěstitelských podmínek a odrůd na texturní vlastnosti sójových bílkovin, které byly extrahovány ze sójového nápoje pomocí srážedla a lisovány do bloků tofu. Kromě toho byla provedena měření vlhkosti vzorků a výtěžnosti. Vlhkost jednotlivých vzorků kolísala v rozmezí 75 - 85 %. Výsledky experimentu ukázaly mírné rozdíly v texturních vlastnostech mezi jednotlivými odrůdami, a rozdíly mezi konvenčně a BIO pěstovanou sójou.
dc.format 74 s. (115 917 znaků)
dc.language.iso sk
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject sója cs
dc.subject sójové bílkoviny cs
dc.subject tofu cs
dc.subject texturní analýza cs
dc.subject soy en
dc.subject soy proteins en
dc.subject tofu en
dc.subject textural analysis en
dc.title Texturní charakteristiky sójových bílkovin
dc.title.alternative The textural characteristics of soybeans proteins
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Adámková, Anna
dc.date.accepted 2022-06-02
dc.description.abstract-translated Aim of this diploma thesis are textural characteristics of soy proteins. The theoretical part informs about soybeans as legumes, history of soybeans and traditional foods made from them. It also provides simplified knowledge about soy proteins and other important components of soybeans, and knowledge of different factors that can interfere with soybean's technological quality. The practical part was focused on researching the impact of various growing conditions and varietes on textural properties of soy proteins, which were extracted from soymilk using precipitation and pressed into tofu blocks. Measurement of moisture content and yield was also done. The moisture content was between 75 - 85 %. Results of the experiment shows small differences between varieties and differences between conventional and BIO growing conditions.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 61993
dc.date.submitted 2022-05-12


Files in this item

Files Size Format View Description
masič_2022_dp.pdf 1.732Mb PDF View/Open None
masič_2022_op.docx 81.97Kb Unknown View/Open None
masič_2022_vp.pdf 730.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account