Texturní charakteristiky sójových bílkovin
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Burešová, Iva
|
|
dc.contributor.author |
Masič, Jakub
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-15T09:23:16Z |
|
dc.date.available |
2022-07-15T09:23:16Z |
|
dc.date.issued |
2021-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/50829
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá texturními charakteristikami sójových bílkovin. V teoretické části práce informuje o zařazení sójových bobů k luštěninám, o jejich historii a tradičních potravinách vyrobených ze sóji. Dále poskytuje zjednodušené poznatky o významných složkách sójových bobů, mezi které patří i sójové bílkoviny a o faktorech schopných ovlivnit technologickou kvalitu sójových bobů. Praktická část byla zaměřena na výzkum vlivu různých pěstitelských podmínek a odrůd na texturní vlastnosti sójových bílkovin, které byly extrahovány ze sójového nápoje pomocí srážedla a lisovány do bloků tofu. Kromě toho byla provedena měření vlhkosti vzorků a výtěžnosti. Vlhkost jednotlivých vzorků kolísala v rozmezí 75 - 85 %. Výsledky experimentu ukázaly mírné rozdíly v texturních vlastnostech mezi jednotlivými odrůdami, a rozdíly mezi konvenčně a BIO pěstovanou sójou. |
|
dc.format |
74 s. (115 917 znaků) |
|
dc.language.iso |
sk |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
sója
|
cs |
dc.subject |
sójové bílkoviny
|
cs |
dc.subject |
tofu
|
cs |
dc.subject |
texturní analýza
|
cs |
dc.subject |
soy
|
en |
dc.subject |
soy proteins
|
en |
dc.subject |
tofu
|
en |
dc.subject |
textural analysis
|
en |
dc.title |
Texturní charakteristiky sójových bílkovin |
|
dc.title.alternative |
The textural characteristics of soybeans proteins |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Adámková, Anna |
|
dc.date.accepted |
2022-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
Aim of this diploma thesis are textural characteristics of soy proteins. The theoretical part informs about soybeans as legumes, history of soybeans and traditional foods made from them. It also provides simplified knowledge about soy proteins and other important components of soybeans, and knowledge of different factors that can interfere with soybean's technological quality. The practical part was focused on researching the impact of various growing conditions and varietes on textural properties of soy proteins, which were extracted from soymilk using precipitation and pressed into tofu blocks. Measurement of moisture content and yield was also done. The moisture content was between 75 - 85 %. Results of the experiment shows small differences between varieties and differences between conventional and BIO growing conditions. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
61993
|
|
dc.date.submitted |
2022-05-12 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account