Mikroflóra medu a včelích produktů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Mikroflóra medu a včelích produktů

Show full item record

No preview available
Title: Mikroflóra medu a včelích produktů
Author: Mrázová, Markéta
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Tato bakalářská práce se zabývá mikroflórou medu se zaměřením na výskyt bakterií Clostridium botulinum a jejich detekcí využitím metod molekulární biologie. Teoretická část popisuje základní poznatky včelařství a jeho historii, proces vzniku a charakteristiku medu a dalších včelích produktů. Část je věnovaná také mikrobiologii medu, jeho antimikrobiálním účinkům, a především způsobům případné kontaminace, s čímž souvisí i možný výskyt bakterií Clostridium botulinum. Tyto bakterie jsou ve spojení s medem nebezpečné zejména pro děti do jednoho roku z důvodu vzniku onemocnění zvaného kojenecký botulismus. Praktická část je věnována převážně molekulárním metodám, které byly využity k analýze 15 vzorků medů na výskyt výše zmíněné bakterie. V žádném z testovaných vzorků medů nebyla zjištěna přítomnost Clostridium botulinum. Výsledek byl ověřen také kultivačně plotnovou metodou s následnou identifikací pomocí hmotnostní spektrometrické metody MALDI-TOF. Tato metoda opět neidentifikovala žádnou z kolonií jako Clostridium botulinum. Z kolonií, které se identifikovat podařilo, měl převážné zastoupení sporulující Bacillus.
URI: http://hdl.handle.net/10563/50893
Date: 2021-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav inženýrství ochrany životního prostředí
Discipline: Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
mrázová_2022_dp.pdf 1.915Mb PDF View/Open None
mrázová_2022_op.pdf 1.075Mb PDF View/Open None
mrázová_2022_vp.pdf 925.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account