Antimikrobní působení vybraných potravinářských přídatných látek na bakterie
Show full item record
No preview available
| 
Title: 
 | 
Antimikrobní působení vybraných potravinářských přídatných látek na bakterie | 
| Author: | 
Jaššo, Miroslav
 | 
| Advisor: | 
Buňková, Leona
 | 
| 
Abstract:
 | 
Polyfosforečnanové tavicí soli jsou dnes běžně používanou součástí tavených sýrů. V práci byl srovnán antimikrobní účinek nově vyvinuté polyfosforečnanové směsi Cremosal AB4 s komerčně již nějakou dobou dostupnou směsí JOHA HBS. Antimikrobní účinek byl testován na osmi grampozitivních kmenech náležících do rodů Staphylococcus, Bacillus, Geobacillus, Clostridium, Enterococcus, Lactococcus a Lactobacillus a na jednom gramnegativním kmenu rodu Escherichia. V tekutém médiu bylo měřením optické hustoty při vlnové délce 850 nm testováno pět koncentrací z každé fosforečnanové tavicí soli: 0,1 %, 0,2 %, 0,3 %, 0,4 % a 0,5 % (w/v). Výsledky ukazují, že obě polyfosforečnanové směsi inhibují všechny testované bakterie již při koncentraci 0,1 % (w/v) s výjimkou Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 141 a Escherichia coli CCM 3954. Cremosal AB4 má tedy stejně dobré antimikrobní účinky jako JOHA HBS, v případě Enterococcus durans CCDM 53 výsledky ukazují účinek ještě lepší. | 
| 
URI:
 | 
http://hdl.handle.net/10563/51088
 | 
| 
Date:
 | 
2021-12-31 | 
| 
Availability:
 | 
Bez omezení | 
| 
Department:
 | 
Ústav technologie potravin | 
| 
Discipline:
 | 
Technologie potravin | 
        	     
                
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
 
 
Search DSpace
Browse
- 
All of DSpace
 
- 
This Collection
 
 
My Account