Oleogely a jejich potencionální použití v kosmetice a farmacii
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Urbánková, Lucie
|
|
dc.contributor.author |
Biskupová, Michaela
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-15T09:23:35Z |
|
dc.date.available |
2022-07-15T09:23:35Z |
|
dc.date.issued |
2022-02-25 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/51270
|
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce je zaměřena na řešerši gelových systémů, které mají široké spektrum použití v kosmetice a farmacii. Rešerše obsahuje charakterizaci gelů, strukturovaných olejů a biopolymerů vhodných pro jejich strukturování. Praktická část práce je zaměřena na přípravu oleogelů z olivového a MCT oleje jako nosičů aktivní látky, konkrétně kurkuminu. Je sledován vliv jednotlivých druhů olejů, cesty přípravy a přídavku biopolymerů na velikost emulzních kapek a výslednou strukturu oleogelu. Dále bylo sledováno uvolňování kurkuminu do média. Bylo zjištěno, že oleogely připravené s MCT olejem jsou stabilnější oproti oleogelům s olivovým olejem, další zkoumané faktory významně strukturu oleogelu neovlivňovaly. |
|
dc.format |
64 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Gel
|
cs |
dc.subject |
oleogel
|
cs |
dc.subject |
emulze
|
cs |
dc.subject |
kurkumin
|
cs |
dc.subject |
Gel
|
en |
dc.subject |
oleogel
|
en |
dc.subject |
emulsion
|
en |
dc.subject |
curcumin
|
en |
dc.title |
Oleogely a jejich potencionální použití v kosmetice a farmacii |
|
dc.title.alternative |
Oleogels and their potential use in cosmetic and pharmacy |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Korábková, Eva |
|
dc.date.accepted |
2022-06-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis is focused on the solution of gel systems, which have a wide range of applications in cosmetics and pharmaceutics. The review includes the characterization of gels, structured oils and biopolymers suitable for their structuring. The practical part of the work is focused on the preparation of oleogels from olive and MCT oil as carriers of the active ingredient, namely curcumin. The influence of different types of oils, preparation route and addition of biopolymers on the emulsion droplet size and the resulting oleogel structure is investigated. Furthermore, the release of curcumin into the medium was monitored. It was found that oleogels prepared with MCT oil were more stable compared to oleogels with olive oil; other factors investigated did not significantly affect the oleogel structure. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Biomateriály a kosmetika |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Biomaterials and Cosmetics |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Materiály a technologie |
cs |
dc.identifier.stag |
62348
|
|
dc.date.submitted |
2022-05-17 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account