dc.contributor.advisor |
Pachlová, Vendula
|
|
dc.contributor.author |
Janalíková, Aneta
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-15T09:23:37Z |
|
dc.date.available |
2022-07-15T09:23:37Z |
|
dc.date.issued |
2021-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/51304
|
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce se zabývá popisem technologií, které umožňují efektivní frakcionaci mléčných složek a to především separací dvou hlavních bílkovin mléka, kaseinů a syrovátky. Mezi klíčovou technologii, které je v práci věnována největší pozornost, patří membránová technologie, jejíž uplatnění v průmyslu postupně roste vzhledem k její šetrnosti, získání kvalitního produktu a ekonomickým podmínkám výroby. Dále jsou zmíněny i standartní postupy využívané v průmyslu jako je enzymatické či kyselé srážení při výrobě sýrů a vysolování. Poslední část práce je zaměřena na aplikaci jednotlivých proteinových koncentrátů a izolátů v různých odvětvích, počínaje potravinářstvím až po kosmetický průmysl. |
|
dc.format |
50 s |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
mléčný proteinový koncentrát
|
cs |
dc.subject |
mléčný proteinový izolát
|
cs |
dc.subject |
syrovátka
|
cs |
dc.subject |
kasein
|
cs |
dc.subject |
membránové separační technologie
|
cs |
dc.subject |
milk protein concentrate
|
en |
dc.subject |
milk protein isolate
|
en |
dc.subject |
whey protein
|
en |
dc.subject |
casein
|
en |
dc.subject |
membrane separation technologies
|
en |
dc.title |
Využití mléčných koncentrátů a izolátů v potravinářském průmyslu |
|
dc.title.alternative |
Use of Milk Concentrates and Isolates in the Food Industry |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Adámek, Richard |
|
dc.date.accepted |
2022-06-16 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis deals with the description of technologies that allow efficient fractionation of milk components, especially the separation of the two main proteins of milk, caseins and whey proteins. Among the key technologies that are given the most attention in the work is membrane technology, which application in industry is gradually growing to for its considerate, profit of quality product and economy. Standard procedures used in industry, such as enzymatic or acid precipitation in cheese production and salting, are also mentioned. The last part of the work is focused on the application of individual protein concentrates and isolates in various industries, from the food industry to the cosmetics industry. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin - specializace Technologie mléka a mléčných výrobků |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.identifier.stag |
62810
|
|
dc.date.submitted |
2022-05-02 |
|