Fermentované mléčné výrobky obohacené o netradiční rostlinné a živočišné komodity

DSpace Repository

Language: English čeština 

Fermentované mléčné výrobky obohacené o netradiční rostlinné a živočišné komodity

Show full item record

No preview available
Title: Fermentované mléčné výrobky obohacené o netradiční rostlinné a živočišné komodity
Author: Zvonková, Magdaléna
Advisor: Adámková, Anna
Abstract: Předložená diplomová práce je zaměřena na obohacení fermentovaných mléčných výrobků o netradiční komodity rostlinného i živočišného původu. Záměrem teoretické části práce je shrnout základní poznatky o těchto výrobcích a komoditách a podrobněji naznačit benefity jejich konzumace. V rámci praktické části práce je uskutečněna pilotní studie monitoringu fermentace jogurtů obohacených o moučku z potemníka moučného (Tenebrio molitor) a sušených plodů kustovnice čínské (Lycium chinense) pomocí termodynamických senzorů. Přídavek kustovnice fermentaci ovlivnil kladně, při přídavku jedlého hmyzu se však pozitivní vliv nepodařilo prokázat. Praktická část práce je doplněna o stanovení vlákniny u různých kultivarů jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia), rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) a stanovení chitinu v larvách a svlecích potemníka moučného. Díky nezanedbatelnému obsahu těchto substancí jsou tyto komodity vhodnými kandidáty pro fortifikaci fermentovaných mléčných výrobků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/51312
Date: 2021-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
zvonková_2022_dp.pdf 2.393Mb PDF View/Open None
zvonková_2022_op.pdf 808.1Kb PDF View/Open None
zvonková_2022_vp.docx 81.44Kb Unknown View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account