Bioaktivní jedlé obaly potravin rostlinného původu
Show full item record
No preview available
Title:
|
Bioaktivní jedlé obaly potravin rostlinného původu |
Author: |
Horníková, Eva
|
Advisor: |
Janalíková, Magda
|
Abstract:
|
Náhrada plastových obalů alternativním řešením je aktuálním tématem řešeným na mnoha výzkumných pracovištích po celém světě. Tato práce se zabýba jednou z alternativ použití směsi zeinu a chitosánu. V teoretické části byly blíže specifikovány jaké látky se pro přípravu jedlých obalů používají a možnosti jejich budoucího využití. V pratické části byly připraveny směsi zein-chitosanu s přídavkem antioxidantů (kyselina citrónová a askorbová), nanocelulózy a esenciálních olejů (skořice a tymián). Tyto roztoky byly charakterizovány pomocí měření viskozity a zeta potenciálu. Po aplikaci na jablka byla provedena široká škála testů jako ztráta váhy, textury, změny pH, změna hnědnutí a zároveň byla provedena mikrobiologická analýza. Jako doplňkové měření byla provedena senzorická analýza. Bylo zjištěno, že přítomnost esenciálních olejů a nanocelulózy má výrazný vliv na zlepšení trvanlivosti, snížení ztráty váhy a textury. Naopak přítomnost antioxidantů prokázala, že jejich přítomnost má výrazný vliv na zpomalení hnědnutí jablíček a stabilitu hodnoty pH. Jelikož samotné biopolymery jako zein a chitosan nevykazují dostatečnou biologickou a mechanickou ochranu, přídavek bioaktivních látek může nedostačující vlastnosti napravit. Práce ukázala, že přídavek esenciálních olejů a antioxidantů má příznivý vliv na zlepšení vlastností jedlých obalů. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/51582
|
Date:
|
2021-12-31 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
- |
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account