Urychlená oxidace vzorků kosmetického a potravinářského průmyslu
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Rudolf, Ondřej
|
|
dc.contributor.author |
Hudečková, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2023-12-20T13:24:54Z |
|
dc.date.available |
2023-12-20T13:24:54Z |
|
dc.date.issued |
2023-02-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/53540
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zaměřuje na postupy, kterými se sleduje oxidační stabilita v olejích, potravinách a u kosmetických přípravků. V teoretické části je popsána oxidační stabilita, proč je důležité ji sledovat a jak ji lze ovlivnit. Následně jsou shrnuty nejčastější metody stanovení oxidace u vybraných analytů. Praktická část práce se věnuje možnostem využití přístroje Professional Rancimat 892, který pracuje metodou zrychlených podmínek oxidace. Konkrétně jsou sledovány vztahy chemického složení, navážky vzorku a různých teplot při vystavení oxidačnímu procesu. Součástí byla také u vybraných vzorků příprava methylesterů a stanovení složení mastných kyselin pomocí plynové chromatografie. |
|
dc.format |
88 s. (16 026 slov) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Rancimat
|
cs |
dc.subject |
oxidační stabilita
|
cs |
dc.subject |
mastné kyseliny
|
cs |
dc.subject |
plynová chromatografie
|
cs |
dc.subject |
dekorativní kosmetika
|
cs |
dc.subject |
oleje
|
cs |
dc.subject |
skořápkové plody
|
cs |
dc.subject |
Rancimat
|
en |
dc.subject |
oxidative stability
|
en |
dc.subject |
fatty acids
|
en |
dc.subject |
gas chromatography
|
en |
dc.subject |
decorative cosmetics
|
en |
dc.subject |
oils
|
en |
dc.subject |
nuts
|
en |
dc.title |
Urychlená oxidace vzorků kosmetického a potravinářského průmyslu |
|
dc.title.alternative |
Accelerated oxidation of cosmetic and food industry samples |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Burešová, Iva |
|
dc.date.accepted |
2023-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis focuses on the procedures used to monitor oxidative stability in oils, foods and cosmetic ingredients. The theoretical part describes oxidative stability and the importance of its monitoring, and studies what influences oxidative stability and how it can be improved. In conclusion, it summarizes the most common methods for the determination of oxidation for selected analytes. The practical part of the thesis focuses mainly discusses the possibilities of using the Professional Rancimat 892, which works on the method of accelerated oxidation conditions. In particular, the relationships of chemical composition, sample weight and different temperatures during exposure to the oxidation process are monitored. This also included the preparation of methyl esters and determination of fatty acid composition by gas chromatography for selected samples. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Biomateriály a kosmetika |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Biomaterials and Cosmetics |
en |
dc.identifier.stag |
64515
|
|
dc.date.submitted |
2023-05-12 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account