dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Rajnochová, Adéla
|
|
dc.date.accessioned |
2023-12-20T13:25:12Z |
|
dc.date.available |
2023-12-20T13:25:12Z |
|
dc.date.issued |
2022-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/53908
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce řeší problematiku antibiotické rezistence u vybraných grampozitivních koků, které byly izolovány z vodní drůbeže (kachny) a z prostředí jejich chovu. Práce je zaměřena na antibiotickou rezistenci rodů Staphylococcus (a příbuzného rodu Macrococcus) a Enterococcus. V první části je charakterizována vodní drůbež a rozebrán její chov a produkce. Následně jsou vysvětleny mechanizmy antibiotické rezistence a popsány příčiny jejího vzniku. Posledním tématem v části teoretické je výskyt grampozitivních koků v potravinách a popis přítomných odolných druhů. Při samotném experimentu byly izolované mikroorganismy identifikovány metodou MALDI-TOF. Celkem bylo identifikováno 106 kmenů, z toho 91 kmenů bylo zařazeno mezi grampozitivní koky. Vybrané identifikované bakterie byly podrobeny difuzním diskovým testům pro kvalitativní stanovení antibiotické citlivosti/rezistence. Výsledky byly srovnávány se systémem EUCAST. Všechny izolované kmeny stafylokoků i makrokoků byly rezistentní vždy alespoň k jednomu antibiotiku. U enterokoků byla prokázána odolnost na vybraná antibiotika jen u některých testovaných kmenů. |
|
dc.format |
70 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
antibiotika
|
cs |
dc.subject |
rezistence
|
cs |
dc.subject |
vodní drůbež
|
cs |
dc.subject |
grampozitivní koky
|
cs |
dc.subject |
Staphylococcus
|
cs |
dc.subject |
Enterococcus
|
cs |
dc.subject |
diskový difuzní test
|
cs |
dc.subject |
antibiotics
|
en |
dc.subject |
resistance
|
en |
dc.subject |
waterfowl
|
en |
dc.subject |
gram-positive cocci
|
en |
dc.subject |
Staphylococcus
|
en |
dc.subject |
Enterococcus
|
en |
dc.subject |
diffusion disc test
|
en |
dc.title |
Skríning antibiotické rezistence u vybraných grampozitivních koků izolovaných z vodní drůbeže a z prostředí jejich chovu |
|
dc.title.alternative |
Antibiotic Resistance Screening in Selected Gram-positive Cocci Isolated from the Poultry and from the Environment of Their Breeding |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Purevdorj, Khatantuul |
|
dc.date.accepted |
2023-06-09 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis deals with the issue of antibiotic resistance in selected Gram-positive cocci isolated from poultry (the duck) and their breeding environment. I focused specifically on the genera of staphylococci (and related micrococci) and enterococci. In the first part, the waterfowl is characterized, and its breeding and production are analysed. Subsequently, the mechanisms of antibiotic resistance are explained, and the causes of its occurrence are described. The last topic of theoretical part is the occurrence of gram-positive cocci in food and a description of the resistant species present. During the experiment, the isolated microorganisms were sent to laboratories, where they were identified by the MALDI-TOF method. A total of 106 strains were identified, of which 91 strains belonged to Gram-positive cocci. Selected identified bacteria were subjected to diffusion disc tests for qualitative determination of antibiotic activity. Finally, the results were compared with the system EUCAST. All isolated strains of staphylococci and macrococci were resistant at least to one antibiotic. In enterococci, the resistance to selected antibiotics was demonstrated only in some of the tested strains. |
|
dc.description.department |
Ústav inženýrství ochrany životního prostředí |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Biotechnology and Applied Microbiology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie a hodnocení potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology and Assessment |
en |
dc.identifier.stag |
64724
|
|
dc.date.submitted |
2023-05-19 |
|