Nutriční hodnoty medu a jeho využití v potravinářství

DSpace Repository

Language: English čeština 

Nutriční hodnoty medu a jeho využití v potravinářství

Show simple item record

dc.contributor.advisor Adámková, Anna
dc.contributor.author Kostková, Vratislava
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:25:18Z
dc.date.available 2023-12-20T13:25:18Z
dc.date.issued 2022-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/54039
dc.description.abstract Tato teoretická bakalářská práce se zaměřuje na med jako komoditu s důrazem na jeho produkci, klasifikaci a fyzikálně-chemické vlastnosti. Představeny jsou také bioaktivní složky medu a jeho produktů, včetně sacharidů, organických kyselin, minerálních látek, enzymů, vitaminů a fytochemikálií. Dále se zaměřuje na funkční vlastnosti medu v potravinářských aplikacích, jako jsou konzervační a antimikrobiální účinky, textura, vlhkost a emulgace. Práce také představuje medové produkty a produkty s medem jako klíčovou složkou, například medovinu, medový ocet či medovník. Závěrečná část práce se věnuje moderním přístupům a vývoji v oblasti využití medu v potravinářském průmyslu, včetně hodnocení změn fyzikálně-chemických a antioxidantních vlastností medu během skladování a optimalizace technologických procesů.
dc.format 56
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject med cs
dc.subject fermentace cs
dc.subject fruktóza cs
dc.subject glukóza cs
dc.subject nektar cs
dc.subject Maillardova reakce cs
dc.subject konzervační účinky cs
dc.subject antimikrobiální účinky cs
dc.subject honey en
dc.subject fermentation en
dc.subject fructose en
dc.subject glucose en
dc.subject nectar en
dc.subject Maillard reaction en
dc.subject preservative effects en
dc.subject antimicrobial effects en
dc.title Nutriční hodnoty medu a jeho využití v potravinářství
dc.title.alternative The nutritional values of honey and its use in the food industry
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Zvonková, Magdaléna
dc.date.accepted 2023-06-12
dc.description.abstract-translated This theoretical bachelor thesis deals with honey as a commodity, focusing on its production, classification and physicochemical properties. It also presents the bioactive components of honey and its products, including carbohydrates, organic acids, minerals, enzymes, vitamins and secondary plant compounds. Emphasis will also be placed on the functional properties of honey when used in foods, such as preservative and antimicrobial activity, texture, moisture and emulsification. Honey products and products with honey as a main ingredient are also presented, such as mead, honey vinegar or honeydew. The last part of the work is devoted to modern approaches and developments in the field of the use of honey in the food industry, including the evaluation of changes in physicochemical and antioxidant properties of honey during storage and the optimization of technological processes.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 62836
dc.date.submitted 2023-05-19


Files in this item

Files Size Format View Description
kostková_2023_dp.pdf 1.363Mb PDF View/Open None
kostková_2023_op.pdf 312.1Kb PDF View/Open None
kostková_2023_vp.pdf 275.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account