dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Bagová, Adéla
|
|
dc.date.accessioned |
2023-12-20T13:25:22Z |
|
dc.date.available |
2023-12-20T13:25:22Z |
|
dc.date.issued |
2022-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/54153
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se v teoretické části zabývá charakteristikou vybraných léčivých rostlin, jejich chemickým složením, antioxidační aktivitou a využitím. Dále je uveden popis metod stanovení antioxidační aktivity a celkového obsahu polyfenolů. Praktická část je zaměřena na zjištění antioxidační aktivity vodných extraktů léčivých rostlin (meduňka, saturejka, heřmánek, lípa, pelyněk a kopřiva), připravených při dvou teplotách, pomocí dvou spektrofotometrických metod (ABTS a DPPH) a určením hodnoty IC50. Také byl stanoven celkový obsah polyfenolů pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. |
|
dc.format |
61 s. (72 332 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
léčivé rostliny
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
DPPH
|
cs |
dc.subject |
ABTS
|
cs |
dc.subject |
polyfenoly
|
cs |
dc.subject |
medicinal plants
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.subject |
DPPH
|
en |
dc.subject |
ABTS
|
en |
dc.subject |
polyphenols
|
en |
dc.title |
Hodnocení antioxidačních parametrů vybraných léčivých rostlin |
|
dc.title.alternative |
Evaluation of Selected Medicinal Plants Antioxidant Parameters |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mrázková, Martina |
|
dc.date.accepted |
2023-06-13 |
|
dc.description.abstract-translated |
The theoretical part of the bachelor´s thesis deals with the characteristics of selected medicinal plants, their chemical composition, antioxidant activity and utility. on of Methods used for determining antioxidant activity and the content of polyphenols are also descripted. The practical part is focused on determining the antioxidant activity of aqueous extracts of medicinal plants (lemon balm, sage, chamomile, linden, wormwood and nettle), which were prepared at two temperatures by two spectrophotometric methods (ABTS and DPPH) and the IC50 values. The total content of polyphenols was determined using Folin-Ciocalteu reagent. |
|
dc.description.department |
Ústav chemie |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a analýza potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Chemistry and Analysis |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie a hodnocení potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology and Assessment |
en |
dc.identifier.stag |
64615
|
|
dc.date.submitted |
2023-05-16 |
|