Hodnocení antioxidačních parametrů vybraných léčivých rostlin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Hodnocení antioxidačních parametrů vybraných léčivých rostlin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Bagová, Adéla
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:25:22Z
dc.date.available 2023-12-20T13:25:22Z
dc.date.issued 2022-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/54153
dc.description.abstract Bakalářská práce se v teoretické části zabývá charakteristikou vybraných léčivých rostlin, jejich chemickým složením, antioxidační aktivitou a využitím. Dále je uveden popis metod stanovení antioxidační aktivity a celkového obsahu polyfenolů. Praktická část je zaměřena na zjištění antioxidační aktivity vodných extraktů léčivých rostlin (meduňka, saturejka, heřmánek, lípa, pelyněk a kopřiva), připravených při dvou teplotách, pomocí dvou spektrofotometrických metod (ABTS a DPPH) a určením hodnoty IC50. Také byl stanoven celkový obsah polyfenolů pomocí Folin-Ciocalteuova činidla.
dc.format 61 s. (72 332 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject léčivé rostliny cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject DPPH cs
dc.subject ABTS cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject medicinal plants en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject DPPH en
dc.subject ABTS en
dc.subject polyphenols en
dc.title Hodnocení antioxidačních parametrů vybraných léčivých rostlin
dc.title.alternative Evaluation of Selected Medicinal Plants Antioxidant Parameters
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Mrázková, Martina
dc.date.accepted 2023-06-13
dc.description.abstract-translated The theoretical part of the bachelor´s thesis deals with the characteristics of selected medicinal plants, their chemical composition, antioxidant activity and utility. on of Methods used for determining antioxidant activity and the content of polyphenols are also descripted. The practical part is focused on determining the antioxidant activity of aqueous extracts of medicinal plants (lemon balm, sage, chamomile, linden, wormwood and nettle), which were prepared at two temperatures by two spectrophotometric methods (ABTS and DPPH) and the IC50 values. The total content of polyphenols was determined using Folin-Ciocalteu reagent.
dc.description.department Ústav chemie
dc.thesis.degree-discipline Chemie a analýza potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Chemistry and Analysis en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 64615
dc.date.submitted 2023-05-16


Files in this item

Files Size Format View Description
bagová_2023_dp.pdf 1.492Mb PDF View/Open None
bagová_2023_op.pdf 277.2Kb PDF View/Open None
bagová_2023_vp.pdf 286.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account