Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu

Show full item record

No preview available
Title: Rybí kolagen jako netradiční surovina pro přípravu želatina hydrolysátu
Author: Nesládková, Barbora
Advisor: Mokrejš, Pavel
Abstract: Spotřeba želatiny se každoročně zvyšuje v řádech desítek tun celosvětově. Kromě samotné spotřeby se zvyšuje i poptávka po alternativních zdrojích, neboť tradiční zdroje, jako jsou vepřové a hovězí kůže a skelety, jsou stále častěji odmítány s ohledy na kulturní, zdravotní i výživové aspekty. V této práci jsme se zaměřili na optimalizaci extrakčního procesu želatiny s myšlenkou zužitkovat odpadní produkty potravinářského průmyslu. Z aktuálně testovaných metody byla pro práci zvolena extrakce po enzymatické předúpravě materiálu. Výsledky ukázaly, že enzymatické opracování a následná extrakce želatin horkou vodou si žádá striktní dodržování předepsaných podmínek, neboť jejich nedodržení by v praxi vedlo k produkci nízkomolekulárních produktů o charakteristických vlastnostech pro jiné než zamýšlené použití.
URI: http://hdl.handle.net/10563/55211
Date: 2024-01-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav inženýrství ochrany životního prostředí
Discipline: Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
nesládková_2024_dp.pdf 1.942Mb PDF View/Open None
nesládková_2024_op.pdf 54.46Kb PDF View/Open None
nesládková_2024_vp.pdf 564.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account