dc.contributor.advisor |
Kašpárková, Věra
|
|
dc.contributor.author |
Pecháčková, Michaela
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-16T12:42:11Z |
|
dc.date.available |
2010-07-16T12:42:11Z |
|
dc.date.issued |
2008-05-16 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/5527
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá studiem vlivu enzymatické hydrolýzy na změny molární hmotnosti a distribuce molárních hmotností kolagenových hydrolyzátů. Ke sledování těchto změn byla použita gelová permeační chromatografie s refraktometrickou a viskozitní detekcí. Hydrolyzáty byly připraveny z odpadních kolagenových střívek za použití proteolytického enzymu alkalázy. Byly určeny i optimální podmínky hydrolýzy pokud jde o teplotu, koncentraci enzymu a dobu hydrolýzy. Rovněž byl diskutován vliv těchto proměnných na změny molární hmotnost a distribuce molárních hmotností hydrolyzátů. |
cs |
dc.format |
84 s. |
cs |
dc.format.extent |
1128706 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
kolagen
|
cs |
dc.subject |
hydrolyzáty kolagenu
|
cs |
dc.subject |
gelová permeační chromatografie
|
cs |
dc.subject |
collagen
|
en |
dc.subject |
collagen hydrolyzates
|
en |
dc.subject |
size exclusion chromatography
|
en |
dc.title |
Charakterizace hydrolyzátů kolagenu pomocí gelové permeační chromatografie s refraktometrickou a vizkozitní detekcí |
cs |
dc.title.alternative |
Characterization of collagen using Size Exclusion Chromatography coupled with Refractive Index and Viscosity detector |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Sukop, Svatopluk |
|
dc.date.accepted |
2008-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
In the graduation thesis, the influence of enzymatic hydrolysis on the change of molar mass and molar mass distribution of collagen hydrolyzates was investigated. Size exclusion chromatography coupled with refractometric and viscosity detector was employed. Hydrolyzates were prepared from collagen casings offal using proteolytic enzyme alcalase. The optimal hydrolysis conditions in terms of temperature, enzyme concentration and time of hydrolysis were determined. Influence of the above mentioned variables on the molar mass and molar mass distribution of hydrolyzates was thoroughly discussed. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/202
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
8065
|
|
dc.date.assigned |
2007-11-20 |
|
utb.result.grade |
B |
|