Hodnocení českých medů z mikrobiologického hlediska

DSpace Repository

Language: English čeština 

Hodnocení českých medů z mikrobiologického hlediska

Show full item record

No preview available
Title: Hodnocení českých medů z mikrobiologického hlediska
Author: Mrázová, Markéta
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: V této diplomové práci byly využity mikrobiologické molekulárně-biologické i chemické metody zkoumající vybrané charakteristiky medu. V úvodu teoretické části je však nutno zaměřit se i na samotné včelí společenství, které nám tento produkt, ceněný mnohými národy a kulturami napříč staletími, poskytuje. Jsou zde shrnuty základní poznatky o včelách jakožto i o samotném včelařství, od jejich historie přes chod celého úlu až po proces vzniku samotného medu, ale i dalších včelích produktů. Část je věnována i charakteristice medu a jeho vlastnostem, pro které byl med vždy tak ceněný. Praktická část se zabývá analýzou 21 vzorků medů lišících se rokem stáčení, lokalitou a původem, které byly zakoupeny v obchodní síti nebo pocházely ze zásob soukromých včelařů z Česka i zahraničí. Mikrobiologická analýza byla provedena kultivačním stanovením s následnou identifikací vybraných izolátů metodou sekvenování genu pro 16S rRNA. Výsledkem bylo převážné zastoupení sporulujících bakterií Bacillus, konkrétně pak Bacillus velezensis. Využitím molekulárně-biologických metod pak byly vzorky testovány na přítomnost další sporulující bakterie Clostridium botulinum, která nebyla detekována v žádném z testovaných vzorků. Výsledky obou stanovení byly porovnány s taxonomickou analýzou bakteriálního a houbového profilu s využitím metody NGS. Stanovení antimikrobní aktivity bylo provedeno u vybraných vzorků medů mikrodiluční metodou a měřením optické denzity buněk. Testovací mikroorganismy pocházely z České sbírky mikroorganismů a ze Sbírky mlékařských kultur Laktoflora. Stanovení antioxidačních vlastností vybraných vzorků bylo provedeno korelačním vyhodnocením dvou metod. První bylo stanovení celkového počtu polyfenolů s využitím Folin-Ciocaulteho činidla a druhou stanovení antioxidační aktivity zhášením radikálu DPPH. Vyšší antioxidační aktivita byla obecně prokázána u tmavších vzorků medů medovicového původu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/55503
Date: 2024-01-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
mrázová_2024_dp.pdf 3.516Mb PDF View/Open None
mrázová_2024_op.pdf 739.3Kb PDF View/Open None
mrázová_2024_vp.pdf 726.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account