Antimikrobiální účinek extraktů z rostlin na vybrané mikroorganismy
Show full item record
No preview available
| 
Title: 
 | 
Antimikrobiální účinek extraktů z rostlin na vybrané mikroorganismy | 
| Author: | 
Svobodová, Eva
 | 
| Advisor: | 
Purevdorj, Khatantuul
 | 
| 
Abstract:
 | 
Tato diplomová práce se zabývá antimikrobiálními účinky různých typů extraktů vybraných rostlin na mikroorganismy figurující v popředí problematiky potravinářského průmyslu. Teoretická část popisuje konkrétní antimikrobiální látky vyskytujících se v rostlinách a jejich účinek. Zbylé kapitoly tvoří přehled nejčastější možnosti extrakce biologicky aktivních rostlinných látek a charakterizaci jedenácti použitých rostlin. V praktické části byly extrakty z rostlin získány pomocí louhování za tepla (nálev) i za studena (macerace) a působením mikrovlnného záření. Jako extrakční rozpouštědlo byla použita voda a ethanol. Antimikrobiální účinek byl testován a vyhodnocován pomocí diskové difúzní metody. Nejcitlivější bakteriální kmeny byly grampozitivní bakterie S. aureus a E. feacalis. Mezi nejúčinnější extrakty patřily vodné maceráty a vodné nálevy a mezi rostliny s největší antimikrobiální aktivitou patřila dobromysl obecná, jahodník obecný a máta peprná. | 
| 
URI:
 | 
http://hdl.handle.net/10563/55597
 | 
| 
Date:
 | 
2024-01-01 | 
| 
Availability:
 | 
Bez omezení | 
| 
Department:
 | 
Ústav technologie potravin | 
| 
Discipline:
 | 
- | 
        	     
                
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
 
 
Search DSpace
Browse
- 
All of DSpace
 
- 
This Collection
 
 
My Account