Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity ve výluzích yerba maté

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity ve výluzích yerba maté

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Svoboda, Jakub
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:16:33Z
dc.date.available 2024-07-23T13:16:33Z
dc.date.issued 2024-01-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/56005
dc.description.abstract Cílem diplomové práce bylo v teoretické ásti shrnout poznatky o yerba maté, týkající se produkce suroviny, pZípravy a konzumace, chemického slo ení a zdravotních benefitp a mo ných rizik. Cílem praktické ásti bylo pZipravit vodné výluhy pZi dvou odlibných teplotách a v nich stanovit obsah polyfenolp a celkové antioxida ní aktivity. Vedlejbím cílem bylo pZipravené nálevy a také suché vzorky podrobit senzorickému hodnocení. Výsledky HPLC-UV ukazují,  e v nálevech je nejvíce zastoupena kyselina chlorogenová (1870322100 ?g/g), neochlorogenová (275314700 ?g/g) a ethylester kyseliny protokatechinové (55,338160 ?g/g. Celkový obsah polyfenolp stanovený metodou Folin- Ciocalteu se pohybuje v rozmezí 19388 mg GAE/g. Hodnoty antioxida ní aktivity byly stanoveny v rozmezí: 1213428 mg TE/g (ABTS); 483290 mg TE/g (DPPH) a 413139 mg TE/g (FRAP). U vzorkp pra ených byl zaznamenán pokles polyfenolických látek vlivem tohoto procesu. Dále byly charakterizovány preference posuzovatelp, kteZí upZednostHují mén intenzivní vzorky yerba maté, co se tý e atributp jako kouZové aroma, adstringentní a hoZká chue.
dc.format 80 s. (107 025 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject yerba maté cs
dc.subject Ilex paraguariensis cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject senzorická analýza cs
dc.subject yerba maté en
dc.subject Ilex paraguariensis en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject polyphenols en
dc.subject HPLC en
dc.subject sensory analysis en
dc.title Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity ve výluzích yerba maté
dc.title.alternative Determination of Polyphenols and Antioxidant Activity in Yerba Mate Extracts
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Bučková, Martina
dc.date.accepted 2024-06-05
dc.description.abstract-translated Regarding the theoretical part, the aim of the master thesis was to summarize the knowledge about yerba mate concerning the production of the raw material, preparation and consumption, chemical composition and health benefits, and possible consummation risks. The aim of the practical part was to prepare aqueous solutions at two different temperatures and to determine the polyphenol content and total antioxidant activity. A secondary objective was to subject the prepared infusions as well as the dry samples to sensory analysis. The results of the HPLC-UV determination showed that the most abundant phenolic compounds in beverages are chlorogenic acid (1870322100 ?g/g), neochlorogenic acid (275314700 ?g/g) and protocatechic acid ethylester (55,338160 ?g/g). The total polyphenol content determined by the Folin-Ciocalteu method ranged between 19388 mg GAE/g. The antioxidant activity values were determined in the range of 1213428 mg TE/g (ABTS); 483 290 mg TE/g (DPPH) and 413139 mg TE/g for the FRAP method. For the roasted samples, a decrease in polyphenolic compounds was observed as a result of this process. The preferences of assessors who prefer less intense yerba mate samples were characterized in terms of attributes such as smoky aroma, astringent and bitter taste.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 68517
dc.date.submitted 2024-05-07


Files in this item

Files Size Format View Description
svoboda_2024_dp.pdf 3.113Mb PDF View/Open None
svoboda_2024_op.pdf 732.8Kb PDF View/Open None
svoboda_2024_vp.pdf 243.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account