Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity ve výluzích yerba maté
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Svoboda, Jakub
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-23T13:16:33Z |
|
dc.date.available |
2024-07-23T13:16:33Z |
|
dc.date.issued |
2024-01-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/56005
|
|
dc.description.abstract |
Cílem diplomové práce bylo v teoretické ásti shrnout poznatky o yerba maté, týkající se produkce suroviny, pZípravy a konzumace, chemického slo ení a zdravotních benefitp a mo ných rizik. Cílem praktické ásti bylo pZipravit vodné výluhy pZi dvou odlibných teplotách a v nich stanovit obsah polyfenolp a celkové antioxida ní aktivity. Vedlejbím cílem bylo pZipravené nálevy a také suché vzorky podrobit senzorickému hodnocení. Výsledky HPLC-UV ukazují, e v nálevech je nejvíce zastoupena kyselina chlorogenová (1870322100 ?g/g), neochlorogenová (275314700 ?g/g) a ethylester kyseliny protokatechinové (55,338160 ?g/g. Celkový obsah polyfenolp stanovený metodou Folin- Ciocalteu se pohybuje v rozmezí 19388 mg GAE/g. Hodnoty antioxida ní aktivity byly stanoveny v rozmezí: 1213428 mg TE/g (ABTS); 483290 mg TE/g (DPPH) a 413139 mg TE/g (FRAP). U vzorkp pra ených byl zaznamenán pokles polyfenolických látek vlivem tohoto procesu. Dále byly charakterizovány preference posuzovatelp, kteZí upZednostHují mén intenzivní vzorky yerba maté, co se tý e atributp jako kouZové aroma, adstringentní a hoZká chue. |
|
dc.format |
80 s. (107 025 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
yerba maté
|
cs |
dc.subject |
Ilex paraguariensis
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
polyfenoly
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
senzorická analýza
|
cs |
dc.subject |
yerba maté
|
en |
dc.subject |
Ilex paraguariensis
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.subject |
polyphenols
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
sensory analysis
|
en |
dc.title |
Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity ve výluzích yerba maté |
|
dc.title.alternative |
Determination of Polyphenols and Antioxidant Activity in Yerba Mate Extracts |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Bučková, Martina |
|
dc.date.accepted |
2024-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
Regarding the theoretical part, the aim of the master thesis was to summarize the knowledge about yerba mate concerning the production of the raw material, preparation and consumption, chemical composition and health benefits, and possible consummation risks. The aim of the practical part was to prepare aqueous solutions at two different temperatures and to determine the polyphenol content and total antioxidant activity. A secondary objective was to subject the prepared infusions as well as the dry samples to sensory analysis. The results of the HPLC-UV determination showed that the most abundant phenolic compounds in beverages are chlorogenic acid (1870322100 ?g/g), neochlorogenic acid (275314700 ?g/g) and protocatechic acid ethylester (55,338160 ?g/g). The total polyphenol content determined by the Folin-Ciocalteu method ranged between 19388 mg GAE/g. The antioxidant activity values were determined in the range of 1213428 mg TE/g (ABTS); 483 290 mg TE/g (DPPH) and 413139 mg TE/g for the FRAP method. For the roasted samples, a decrease in polyphenolic compounds was observed as a result of this process. The preferences of assessors who prefer less intense yerba mate samples were characterized in terms of attributes such as smoky aroma, astringent and bitter taste. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
68517
|
|
dc.date.submitted |
2024-05-07 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account