Hodnocení profilu biogenních aminů při výrobě sladu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Hodnocení profilu biogenních aminů při výrobě sladu

Show full item record

No preview available
Title: Hodnocení profilu biogenních aminů při výrobě sladu
Author: Petroš, Filip
Advisor: Salek, Richardos Nikolaos
Abstract: Biogenní aminy jsou bioaktivní látky vyskytující se v živých systémech jako součást metabolických drah. Při výrobě potravin se uplatňuji některé druhy mikroorganismů, které mohou tvořit biogenní aminy. Dalším zdrojem v potravinách může být kontaminující mikrobiota. Vysoký obsah biogenních aminů může u citlivých osob vyvolat zdravotní potíže. Z tohoto důvodu je výskyt těchto látek v potravinách sledován. V této diplomové práci byl analyzován obsah osmi biogenních aminů (tryptamin, fenylethylamin, putrescin, kadaverin, histamin, tyramin, spermidin, spermin) v průběhu výroby ječného sladu. Z odebraného sladu byly vyrobené tři šarže piva a sledován vývoj biogenních aminů během výroby. Čistota provozu byla ověřena mikrobiologickým rozborem. Bylo zjištěno, že během klíčení obsah biogenních aminů rostl s maximem na konci klíčení. Odrůda ječmene ovlivňovala obsah a skladbu biogenních aminů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/56466
Date: 2024-01-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
petroš_2024_dp.pdf 3.157Mb PDF View/Open None
petroš_2024_op.pdf 746.9Kb PDF View/Open None
petroš_2024_vp.pdf 239.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account