Faktory ovlivňující udržitelnou produkci s ekonomickým růstem v kávovém průmyslu: Studie z Vietnamu
Show simple item record
dc.contributor.author |
Tran, An Van Nguyen
|
|
dc.date.accessioned |
2025-05-14T08:33:41Z |
|
dc.date.available |
2025-05-14T08:33:41Z |
|
dc.date.issued |
2025-01-30 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/56856
|
|
dc.description.abstract |
The study used the Cobb-Douglas production function to evaluate the cost-effectiveness and profitability of sustainable coffee production in four of the largest coffee-growing provinces in Vietnam. By analyzing data from 864 farming households, the study compared the performance of sustainable and conventional coffee growers. The results showed that contrary to initial predictions, sustainable coffee production was more efficient than traditional methods. Important factors affecting yields include farm size, organic fertilizers, and certification. Expanding the planted area contributed to increased yields in both production models. In particular, organic fertilizers increased yields protected the environment, and maintained biodiversity, while inorganic fertilizers (NPK) significantly impacted conventional coffee. Combining these two fertilizers promoted growth and profitability in both farming systems. Furthermore, actual land prices also have significant effects on coffee output. The study confirms that sustainable coffee production is more cost-effective and brings economic and environmental benefits. The research results provide helpful information for coffee growers, local authorities, and policymakers in Vietnam and can be widely applied. |
|
dc.format |
146 |
|
dc.language.iso |
en |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Kávový průmysl
|
cs |
dc.subject |
certifikace udržitelnosti
|
cs |
dc.subject |
udržitelná výroba
|
cs |
dc.subject |
Vietnamu
|
cs |
dc.subject |
Coffee Industry
|
en |
dc.subject |
sustainability certification
|
en |
dc.subject |
sustainable production
|
en |
dc.subject |
Vietnam
|
en |
dc.title |
Faktory ovlivňující udržitelnou produkci s ekonomickým růstem v kávovém průmyslu: Studie z Vietnamu |
|
dc.title.alternative |
Factors affecting sustainable production with Economic growth in Coffee Industry: Evidence from Vietnam |
|
dc.type |
disertační práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Potkány, Marek |
|
dc.contributor.referee |
Tučková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2025-04-28 |
|
dc.description.abstract-translated |
Studie použila produkční funkci Cobb-Douglas k vyhodnocení nákladové efektivity a ziskovosti udržitelné produkce kávy ve čtyřech největších provinciích pěstujících kávu ve Vietnamu. Analýzou údajů z 864 zemědělských domácností studie porovnávala výkonnost udržitelných a konvenčních pěstitelů kávy. Výsledky ukázaly, že na rozdíl od původních předpovědí byla udržitelná produkce kávy efektivnější než tradiční metody. Důležité faktory ovlivňující výnosy zahrnují velikost farmy, používání organických hnojiv a certifikaci. Rozšiřování plochy osázené kávovníky přispělo ke zvýšení výnosů v obou produkčních modelech. Zejména organická hnojiva nejen zvyšovala výnosy, ale také chránila životní prostředí a udržovala biologickou rozmanitost, zatímco anorganická hnojiva (NPK) měla významný dopad na konvenční pěstování kávy. Kombinace těchto dvou druhů hnojiv podpořila růst a ziskovost v obou zemědělských systémech. Dále skutečné ceny půdy měly významný vliv na produkci kávy. Studie potvrzuje, že udržitelná produkce kávy je nákladově efektivnější a přináší ekonomické i environmentální výhody. Výsledky výzkumu poskytují užitečné informace pěstitelům kávy, místním úřadům a tvůrcům politik ve Vietnamu a mohou být široce aplikovány. |
|
dc.description.department |
Ústav managementu a marketingu |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Economics and Management |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta managementu a ekonomiky |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Management and Economics |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ph.D. |
|
dc.thesis.degree-program |
Economics and Management |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Economics and Management |
en |
dc.identifier.stag |
71956
|
|
dc.date.submitted |
2025-02-28 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account