Abstract:
|
Bakalářská práce se zabývá problematikou složení stravy v naší populaci v souvislosti s civilizačními chorobami. Je uvedena charakteristika základních výživových složek potra-vy, umožňujících růst nových tkání a zdroje energie (bílkoviny, lipidy, sacharidy), esenci-álních výživových faktorů (vitamíny, minerální látky) a biologicky aktivních látek (antio-xidanty). Vyvážený příjem těchto základních živin je důležitý pro zdravý růst, vývoj a obnovu orga-nismu. Nadbytek či nedostatek těchto látek, může mít negativní vliv na naše zdraví. V současné době přetrvává v ČR vysoký, často předčasný, výskyt neinfekčních onemocně-ní hromadného výskytu, a to zejména nadváhy a obezity, hypertenze, osteoporózy, dny, diabetu II. typu, aterosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění, nádorových onemocnění, které zvyšují nemocnost a úmrtnost naší populace proti jiným zemím. Z řady příčin, které vedou k tomuto stavu, je významnou právě nesprávná výživa. Práce proto také obsahuje výživová doporučení, která by měla napomoci dodržování zdravé výživy v naší populaci. |